Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Insändare: Två grodor och en ivrig bäver

16 november, 2010 – 09.38 Kommentarer inaktiverade för Insändare: Två grodor och en ivrig bäver

En insändare från Daniel som fått hjälp utöver det vanliga.

Vi glider in i glidarhamnen och förtöjer med den medelhavsinspirerade akterförtöjningen som består av rep på botten.

Groda ett: Båtgrannen meddelar att han missat ankringsförbudet och lagt sitt ankare över vår akterförtöjning.
Vi tar en ny akterförtöjning samt lossar den första. Stående i vår akter halar vi upp grannens ankare tillsammans med vår första förtöjning. Vi reder ut det hela, grannen får sitt ankare och jag släpper ned vår första förtöjning i havets mörka djup.

Groda två: Jag kollar inte att akterrepet är fritt från vår båt. Utan att säga något har nämligen repet lagt sig ovanpå propelleraxeln!
Ankargrannen avseglar och så småningom även vi (tror vi). Som alla förstår sitter vi efter några meters backande lika fast som gäddan på långreven. Och lika snopna!

Men nu inträder den stora hjälpsamheten bland alla fi na båtgrannar! Skepparen på en Arcona 40 DS erbjuder en våtdräkt, Laila och Jan på Andanza lånar ut cyklop och snorkel och damseglingsinstruktören Linda på Tordmulen erbjuder verktyg och ger goda råd. Jag hoppar i det 13-gradiga vattnet, men konstaterar efter en stunds slit att det blir kallt och att propelleraxelns repavskärare gör mera verkan på mina fingrar än vad det gjort på repet. Tur att det inte fi nns hajar här som luktar blodet!

Då träder proffset in! Jan på Andanza är nämligen dykarutbildad och ser denna uppgift som en utmaning. Som en ivrig bäver far han upp och ner under båten och jobbar frenetiskt. Efter en paus och uppvärmning med te och fi ltar kör han ett nytt pass och se – han lyckas frigöra repet från propelleraxeln!

Visst är det underbart att det finns sådana fantastiska människor! Stort tack till allihopa!

Daniel