Läsvärt Nyheter
En chans för nyanlända att upptäcka båtlivet
Båtlivet kan upplevas som ganska slutet. Svårast att upptäcka vår vackra skärgård och båtlivet har de nyanlända och de som inte känner sig integrerade. Därför finns föreningen Integrationssegling, där svenskar och nyanlända lär känna varandra och uppleva härliga dagar på sjön tillsammans. I sommar har projektet slagit deltagarrekord.
– I somras genomfördes integrationsseglingen för fjärde säsongen i rad. Det blev rekord i antalet båtar och deltagare. Jättekul, säger Lars Siggelin, en av skepparna och även sekreterare i båtklubben och projektet Integrationssegling. Under sommaren har totalt ett 30-tal nyanlända följt med ombord på ett tiotal segelbåtar och tre motorbåtar med ungefär lika många svenskar under två båthelger juni och augusti. Övernattningen under den senaste helgen var på Bockholmen utanför Grinda i Stockholms skärgård.
Initiativtagaren till Integrationssegling, Simon Vinokur, lärde sig segla i vuxen ålder. När han läste en artikel om en mc-klubb som bjudit in flyktingar fick han idén till integrationsseglingen:
– Jag har alltid haft ett intresse för integration. När jag själv köpte min första båt och lärde mig segla slog det mig hur sluten båtvärlden var. Det är mest infödda svenskar; en värld som få invandrare sällan kommer i kontakt med, menar Simon Vinokur.
För fyra år sedan tog Simon därför kontakt med en arrangör av SFI, svenska för invandrare. Via Facebook hittade han några båtägare som ville medverka ideellt. År 2017 blev Integrationssegling både ett samarbetsprojekt med Svenska Båtunionen och en ideell förening. De invandrare som deltar kommer bland annat från Syrien, Ryssland, Portugal, Kroatien, Eritrea och Spanien.
På Kryss frågade två av deltagarna varför de är med i Integrationssegling:
Lasse Harrling, skeppare på Finngulf 36:
– Jag anser att alla måste göra vad vi kan för att hjälpa invandrare att integreras i det svenska samhället. Fram tills i höstas hade jag aldrig umgåtts med en invandrare, bortsett från några européer. Så läste jag om föreningen Integrationssegling som även arrangerar middagsbjudningar mellan svenskar och nyanlända. Efter att själv ha arrangerat en middagsbjudning ville jag även vara med Integrationsseglingen. Som gammal Kryssarklubbsmedlem och lärare hos Båtägarskolan har jag också mycket att bidra med ur ett marint perspektiv. Jag kan verkligen rekommendera medlemmarna i Kryssarklubben att medverka nästa år, säger Lasse.
Svetlana Privezentseva, invandrare från Ryssland:
– I våras såg jag Integrationsseglingens Facebooksida och ansökte om att få följa med. Jag var jättespänd inför att åka fritidsbåt första gången i mitt liv. Arrangemanget i augusti var bokstavligen sommarens höjdpunkt. Jag fick åka med på två olika segelbåtar, till och från Bockholmen. Jag har verkligen fått upp ögonen för båtlivet och träffat många nya trevliga människor. Om några år hoppas jag på att kunna köpa en egen fritidsbåt.
Simon hälsar att alla som har någon form av uppehållstillstånd och känner sig ointegrerade i svenska samhället får följa med oberoende av hur länge man har varit eller tror sig stanna i Sverige.
Läs mer om föreningen Integrationssegling i På Kryss nummer 7, 2018.
Läs mer: Integrationsseglings Facebooksida
Johan Cooke
redaktion@pakryss.se
Jättebra initiativ!
Fint att komma in i samhället sjövägen!