Hem » Nyheter

Nyheter

Internationella seglare samlades i Karlskrona

20 juli, 2018 – 11.01 Kommentarer inaktiverade för Internationella seglare samlades i Karlskrona

I veckan har runt 90 seglare från flera olika länder sammanstrålat i Karlskrona på östkusten. Där pågår den 37:e upplagan av den internationella kryssarföreningen ICCY:s (International council of cruising yachts) sammankomster.

– Syftet är att vi ska träffas och umgås, och det är med glädje och stolthet vi visar våra båtar för varandra, säger Erik Lundquist som är en av arrangörerna av årets träff och sitter med i föreningens styrelse.

ICCY, är en förening med medlemmar från hela norra Europa. I år deltar båtar från Finland, Tyskland, England och Sverige. Träffarna har pågått ända sedan 1984 i olika hamnar runt om i Europa och det finns fortfarande seglare i föreningen som varit med från början.

Föreningen startades när tolv seglare från lika många länder bestämde sig för att ordna en årlig träff. På det spåret har det sedan fortsatt. Förra året tog sammankomsten plats i Riga och nästa år beger sig hela flottan till Helsingfors. Deltagarna träffas i varje hamn och umgås men deltar även i anordnade aktiviteter. För varje träff får deltagarna sen en flagga som de kan hissa tillsammans med de andra när de ses igen näst år.

_DSC6306

Båtarna samlas på rad och flaggorna från bland annat tidigare träffar hissas för att stoltsera. Bilden är från 2015 års träff i Stockholm. Foto: privat.

– Vi ska ha kulturella inslag och kulinariska inslag. Karlskrona är en maritim stad och vi är alla intresserade av det maritima livet och den spänning som kan erbjudas i en stad som Karlskrona med både museum, gamla varv och dessutom har de en fin gästhamn, säger Erik Lundquist.

Av de runt 40 båtar som deltar i år finns både segelbåtar och motorbåtsdrivna. Erik Lundquist har kommit till Karlskrona från Stockholm tillsammans med sin fru Birgit i deras Grand Banks ”Tayana”. De flesta båtarna har varit med under flera träffar och har många flaggor, men det finns också nybörjare.

Under förra årets sammankomst i Riga deltog Mikael Löfkvist från Karlskrona för första gången.

– Vi fick träffa det här härliga gänget och trots att man bara träffas några dagar så är det ju människor man lätt trivs ihop med. Inför i år fick vi förfrågan av Erik att hjälpa till. Så vi har skapat ett program tillsammans med turistbyrån och kommunen här, berättar han.

Deltagarantalet i år är förhållandevis stort, delvis på grund av att Karlskrona ligger lägligt för många seglare i gruppen att ta sig till. ICCY kämpar, som så många andra föreningar, med att försöka få in nytt blod och öka intresset bland yngre båtägare.

– Det har varit fler deltagare under tidigare år, men med ålderns rätt och svårigheten att få in unga deltagare har det reducerats en aning. Vi har deltagare som är närmare 90 år och har varit med sedan 1984 när ICCY bildades och de är fortfarande med och åker själva, berättar Erik Lundquist.

– Det är ofta en lång resa över öppet vatten för vi åker inte i eskader och det kanske blir svårt för många. Men när man har varit med första gången, då vill man inte vara utan det nästa år så då följer man bara med. Tröskeln har varit att förmå nya medlemmar att ta det steget, fortsätter han.

Redaktionen
redaktionen@pakryss.se

, , ,