Szymon Kuczyński har seglat vidare till Azorerna efter att på sexton månader ensam seglat jorden runt med Atlantic Puffin, en drygt 6 meter lång Maxus. Szymon snittade 102 sjömil per dygn och hade en medelfart på drygt 4 knop de tjugoniotusen sjömilen." /> Jorden runt i sex meter Maxus | På KryssFör dig som vill segla lite längre! Jorden runt i sex meter Maxus | På Kryss
Hem » Långfärd, Löpsedel, Nyheter

Långfärd   Löpsedel   Nyheter

Jorden runt i sex meter Maxus

14 april 2016 – 09:00 Kommentarer inaktiverade för Jorden runt i sex meter Maxus
Szymon Kuczynski

Szymon Kuczyński har seglat vidare till Azorerna efter att på sexton månader ensam seglat jorden runt med Atlantic Puffin, en drygt 6 meter lång Maxus. Szymon snittade 102 sjömil per dygn och hade en medelfart på drygt 4 knop de tjugoniotusen sjömilen.

Båten och Szymon har seglat längre än så, först hela vägen från Polen via Göteborg och Island med sin flickvän Brożka, innan starten sommaren 2014. Sedan gick vägen över Las Palmas, Martinique, Panama, Marquesas, Australien, Julön, Reunion och tillbaka till Las Palmas.

Szymon Kuczynski

Szymon Kuczynski på Las Palmas efter soloseglingen jorden runt. BILD: Micke Westin

– Vi har tagit en liten sovmorgon här. Sånt man uppskattar efter långsegling, skrattar Szymon när På Kryss når honom per telefon efter ankomsten till Horta.
– Soloseglingen gick fint. Det var lite tufft när autopiloten gick sönder utanför Sydafrika och jag fick styra för hand några dygn. Men annars flöt det på bättre än jag vågat hoppas på.
Maxus 22:an var modiferad med dubbla roder, extra förstag med mera. Under seglatsen har han läst 255 böcker men också haft hårt väder. Det var en brottsjö utanför Godahoppsudden i julas som förstörde all elektronik. Han fick då handstyra innan han lyckades bygga en variant av självstyrning med några cykeldelar.

Szymon och hans flickvän Dobrochna Nowak, kallad Brożka, seglade tillsammans vidare från Las Palmas och tar en paus i Hortas hamn på Azorerna.
– Samarbetet har gått väldigt bra. Jag trodde att Szymon skulle vara mer påverkad av den långa tiden själv i båten, men vi har delat på utkikspassen ombord och Szymon verkar ha sovit gott när jag haft ansvaret, berättar Brożka som flyger hem från Azorerna medan Szymon seglar vidare och ska vara hemma i Polen lagom till seglarsäsongen startar i juni.

Det finns gott om polska långseglare världen över. Varför är intresset för att segla långt så stort i Polen?
– Hmm, har inte tänkt på det. Men förmodligen … för att vi kan. Vi har en särskild historia med begränsade möjligheter att resa. Nu är det annorlunda och vi förstår att det är en värdefull frihet, säger Brożka.


Er förra båt som ni bland annat seglade över Atlanten med hette Lilla My. Varför det?

– När man registrerar en båt i Polen måste den ha ett unikt namn. Lilla My är vår favoritfigur i Muminböckerna och vi tog reda på vad hon heter på finska. Men Pikku Myy låter konstigt för polsktalande så vi tog reda på vad hon heter på svenska och Lilla My låter bra. Dessutom busade båten med oss och hade Mys karaktär.

Redaktion
redaktion@påkryss.se

 

 

, , ,