Hem » Långfärd

Långfärd

Jorden runt i serieproducerad 22 fotare

19 maj, 2014 – 23.01 Kommentarer inaktiverade för Jorden runt i serieproducerad 22 fotare

MSA1Polske ensamseglaren Szymon Kuczynski startar ensamseglingen jorden runt i november 2014 från Kanarieöarna. Han seglar en polsktillverkad Maxus 22.

Båten som alltså bara är 6,36 meter lång har dock fått en del förstärkningar och förbättringar för att göra det lite säkrare att ensamsegla. Szymon och ett par tjejer håller just nu på att göra en uppvärmningssegling i två småbåtar och de ska till Island i sommar.

På fredag 23 maj är den lilla eskadern i Göteborg efter att ha startat i Gdansk i dagarna och det går fint att träffa dem och ställa frågor för dem som vill veta mer.

Så här skriver den svenske importören av Maxus, Stefan Brunzell:

maxus22_2”En Maxus 22 med skeppare Szymon Kuczynski startar ensamseglingen jorden runt i november 2014 från Kanarieöarna. Den planerade rutten är att korsa Atlanten till Karibien, vidare till Panama, genom Torres sund, vidare mot Godahoppsudden, åter Atlanten och tillbaka till Kanarieöarna våren 2016.

Båten är sjösatt och döpt och nu ska den testseglas, första turen går från Gdynia i Polen till Island med ett stopp i Göteborg den 23-24 maj. Välkommen att träffa Szymon och teamet den 23 maj, vi finns på Blue Marine, Gjutjärnsgatan 14 på Ringön i Göteborg.
Förutom lärande och erfarenheter som byggs upp under hela projektet – från planering till båtbyggnation och målgången 2016 – så vill vi försöka bevisa följande antaganden:
  • Det går att kombinera en liten båt och oceansegling
  • Det går att genomföra den här typen av expeditioner utan att det krävs alltför stora ekonomiska uppoffringar
  • Oavsett storlek på båten är segling en sport som är säker och tillgänglig för praktiskt taget alla”