Hem » Långfärd, Löpsedel, Nyheter

Långfärd   Löpsedel   Nyheter

Seglade och meckade sig runt på 42 dagar

17 december, 2017 – 18.49 Kommentarer inaktiverade för Seglade och meckade sig runt på 42 dagar

Seglaren, ingenjören och fransmannen François Gabart har seglat solo jorden runt sex dagar snabbare än det tidigare rekordet. En ursnabb trimaran, erfaren skeppare som kan mecka och tur med vädret gav den nya rekordtiden 42 dagar och 16 timmar.

François Gabart och hans team har arbetat stenhårt i flera år för att runda Antarktis med start och mål utanför Frankrike. Förra året slog landsmannen Thomas Coville världsrekordet genom att ta sig runt på 49 dagar, men gynnsamma vindar i södra Atlanten gav nu Francois försprång under sitt försök som startade den 4 november. Han lyckades sedan hålla farten uppe varvet runt hela Antarktis, runt Kap Horn och upp till mållinjen vid Engelska kanalen trots tekniska problem.
– Ärligt talat trodde jag inte att jag skulle kunna slå rekordet, sa François Gabart efter målgång i Ouessant på söndagen.
– Jag hade en liten förhoppning, men att slå rekordet med så stor marginal hade jag aldrig vågat drömma om.
Utöver solorekordet för segling non-stop jorden runt slog François Gabart även fartrekordet över Stilla havet och distansrekord för 24-timmars segling. Han toppade med farter uppåt 35 knop.

François Gabart

François Gabarts familj tog ett sabbatsår i slutet av 1980-talet och seglade över Atlanten och i Karibien. Bild: Privat

François Gabart är 34 år och har varit nära vatten hela sitt liv tack vare sin långfärdsseglande familj. Som sjuåring seglade François med sina föräldrar och två systrar från Frankrike över Atlanten med familjens tolvmeters Pesk Avel (flygfisk på bretonska) och tillbringade ett år som långseglare i Karibien och i USA. Resan och äventyret ombord väckte drömmar om längre seglatser har François beskrivit i flera intervjuer.
Tillbaka i Frankrike tog François steget in i tävlingsseglingen med sin Optimist och utmärkte sig för att kunna läsa vädret ovanligt bra. Drömmen om att bli meteorolog byttes ut mot ingenjörsplaner. Parallellt med studierna i maskinteknik på INSA-universitetet i Lyon satsade den blivande ingenjören på tävlingssegling med Tornado.
François mentor sedan länge är mariningenjören Michel Desjoyeaux som lyfter fram den nya rekordseglarens praktiska handlag och meteoroligikunskaper som framgångsfaktorer.
34-åringen har hunnit med många långdistans-seglingar och rekord de senaste åren. Bland annat har han vunnit Route du Rhum, Transat Jaques-Vabre och brittiska Transat.

Trimaranen Macif är 30 meter lång och 21 meter bred. Den sjösattes 2015 och kan sätta upp till 650 kvadratmeter segel. Ett tjugotal personer har arbetat med rekordprojektet varav de flesta tekniker och ingenjörer.

Rekordet för segling jorden runt non-stop är 40 dagar och 23 timmar och seglades i början av året med den sju man starka besättningen ombord på franska trimaranen Idec 3 med Francis Joyon som skeppare.

LÄS MER: Jordenrunt-projektets hemsida [ Macif Course au Large ]

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , ,