Hem » Långfärd, Läsvärt, Löpsedel

Långfärd   Läsvärt   Löpsedel

Juhos möte med spionvalen

6 maj, 2019 – 12.37 Kommentarer inaktiverade för Juhos möte med spionvalen

På väg in i Hammerfests hamn dök vitvalen plötsligt upp vid segelbåtens sida.
– Den verkade dras just till oss trots att det fanns flera motorbåtar i hamnen, berättar Juho Karhu som nu är på väg mot Svalbard för att åka skidor.

Det var i onsdags som Juha Karhu närmade sig Hammerfest för att bunkra diesel till sin Benetau inför överfarten till Svalbard.
– Vitvalen simmade upp till oss och vi hade sett bilderna från när fiskare mötte den tre dagar tidigare inte så långt härifrån. Valen låg stilla intill båten när vi stannat och verkade uppskatta kontakten, men ville väl egentligen bara ha mat, säger Juha till På Kryss.
–­ Det var en alldeles fantastisk upplevelse att möta valen, den hade en intelligent blick som jag inte mött hos ett djur tidigare. Samtidigt var det sorgligt med en uppenbarligen tam ensam val i det vilda. Vi gav den inte mat eftersom den måste lära sig jaga för att överleva i längden. Den följde oss i ett par timmar. Hela vägen in till hamnen längst inne i Hammerfest där bränsle och dricksvatten finns. Den väntade på oss när vi fyllde tankarna och fortsatte sedan följa oss ut. Den verkade särskilt attraherad av just vår segelbåt eftersom det fanns ett par andra motorbåtar i närheten som den inte sökte sig till på samma sätt. Sedan försökte vi locka med oss vitvalen från hamnen, eftersom jag tror att det kan vara farligt för den där, men den lämnade oss och vände tillbaka just när vi lämnat hamnen.

Juha Karhu vitval

Juha Karhu hälsar på vitvalen utanför Hammerfests hamn. ”Vi borde förmodligen inte ha klappat den för att underlätta för den att bli självständig”, säger Juho till På Kryss.

Vitval är ovanlig i Nordnorge och när just denna upptäcktes tre dagar innan Juhas möte så var den försedd med en sele med kamerafästen. De norska fiskarna befriade, tillsammans med fiskeriinspektörer, valen från selen och flera experter bedömer att djuret rymt från rysk militär som troligen tränat den i att vakta, söka eller hämta utrustning. Sovjetunionen tränade bland annat valar fram till 1990-talet och den ryska tevekanalen TV Zvezda rapporterade för ett par år sedan att vitvalar, delfiner och sälar tränas för militära ändamål i Murmansk som ligger cirka 250 sjömil från Hammerfest. Att den aktuella ”spionvalen” kan apportera framgick tydligt häromdagen när den hämtade upp en mobiltelefon som en nyfiken åskådare tappade från en rib i Hammerfest där den fortfarande uppehåller sig (se videoklipp nedan).

Juha Karhu och hans vänner som bott på Juhas Benetau Idyll, 11,5 meter, i Nordnorge under vintern för att åka skidor inväntade på måndagen en bra överfartsprognos till Svalbard.
– Skidåkningen har blivit sämre här i takt med att våren anlänt och nu lockar Svalbard för några veckor till i backarna, säger Juha Karhu som hoppas att vitvalen lär sig fånga fisk på egen hand och kan förenas med andra vitvalar så småningom.

LÄS MER: Juho Karhus Instagramsida Alluring Arctic [Facebook]

VIDEO: Vitvalen hämtar en tappad mobil i Hammerfests hamn [Instagram]

Juho Karhu

Juho Karhu har tillsammans med vänner bott på sin 11,5-meters Benetau Idyll under vintern. ”Vi har ankrat och åkt skidor hela vintern och nu ska vi till Svalbard för att förlänga säsongen”.

/Johan Boström
johan@pakryss.se

, ,