Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Julklappstips: en bra kniv

9 december, 2010 – 08.22 Kommentarer inaktiverade för Julklappstips: en bra kniv

En viktig säkerhetsdetalj är att ha en vass kniv tillgänglig – dels fasttejpad lättåtkomlig från rorsman i sittbrunnen. Dels kan det vara bra att ha en personlig kniv för snabba jobb på fördäck, eller om man i värsta fall måste kapa ett skot eller en livlina omedelbart.

Knivens blad ska gärna vara sågtandat eftersom det är mycket effektivare skär av en lina. Rostfria knivblad är bra i fuktig miljö, men svårt att få vassa igen. En trubbig spets gör att skadorna kan minska. Om kniven dessutom kan öppnas med en hand är det desto bättre.

Efter att ha testat flera olika multiverktyg genom kan jag rekommendera att man bör välja en lättviktig kniv med bara de viktigaste funktionerna. Är den för tung kommer man inte att ha med den och den hämnar i verktygslådan snarare än i fickan.

Gerber Crucial väger 142 gram och cirkapriset är 700 kronor och innehåller det mest grundläggande man kan behöva, kniv, skruvmejslar, ölöppnare/karbinhake och en platt/avbitartång. Alla verktyg nås utan att verktyget måste fällas upp. Knivbladet, utan vass spets, är till hälften slätt och till hälften tandat, och fälls lätt upp med en hand tack vare tumgreppet på bladets rygg.
Också testad av På Kryss i nr 1-2011.

Mer info: Gerber Sverige (eller Video)