Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Julklappstips: Gasvärmare

8 december, 2014 – 07.41 Kommentarer inaktiverade för Julklappstips: Gasvärmare

mrheater_buddyFör båtliv under för- och eftersäsong kan det vara skönt med en värmare ombord. Många båtar har fasta värmare som drivs av diesel eller fotogen. En del har elektrisk värme, men då måste man oftast ha landström. Kanske kan en enkelt flyttbar gasolvärmare vara rätt för behoven?

Från amerikanska Mr Heater kommer Buddy i flera storlekar beroende på utrymmet man behöver värma.Little Buddy har 3 800 Btu* och värmer ett utrymme på ca 9 m2, vilken är kabinen i en 10 metersbåt. Den har tippskydd och slås av om den välter och den känner också av syrenivå och ska slås av om syrenivån sjunker (men god ventilation måste alltid finnas vid öppen låga!). Buddy använder engångspropanflaskor, men det går att koppla dem till en vanlig stor gasolflaska också.

Den kan köpas till exempel från USA. Liknande finns i Sverige bland annat från Erlandssons brygga.

Pris: ca 520 kr (US$74 på Amazon)

Mer info: Mr Heater

*) Från Wikipedia: ” Btu (av British thermal unit) är en enhet för energi som står utanför SI. Btu definieras som den värmeenergi som krävs för att höja temperaturen på 1 pund (0.454 kg) vatten 1 grad Fahrenheit från 39 till 40° F (3.8 till 4.4° C). Vid effekt används Btu/h (Btu per timme). Ett vanligt prefix är MBTU som står för tusen (1000) BTU och inte ska förväxlas med Internationella måttenhetssystemets mega (M) prefix. För att undvika förvirring används ofta MMBTU som i likhet med megaBTU betecknar en miljon BTU.”

”1 Btu ≈ 1 055,1 joule, 1 Btu/h ≈ 0,293 watt” (Gasolvärmaren ovan har lite drygt 1000 W värmeeffekt)