Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Julklappstips: Japanska stämjärn med superkvalitet

1 december, 2013 – 05.56 Kommentarer inaktiverade för Julklappstips: Japanska stämjärn med superkvalitet

tasai_mokume_shinogi_oire_chiselJapanska sågar kanske de flesta har hört talas om. Många som renoverar båtar finner dem ovärderliga. Men även japanska stämjärn håller världsklass och det finns till och med de som köper dem bara för att samla och som en investering.

Men för oss som renoverar båtar, eller åtminstone jobbar med trä emellanåt, kan de stämjärn som finns att köpa på gubbdagis och byggstormarknaderna göra jobbet svårare snarare än enklare, med sina överlag mindre bra kvalitet. Även om kvaliteten på urvalet är vårt (kundernas) eget fel eftersom vi främst efterfrågar billiga produkter snarare än kvalitetsprodukter …

I Japan finns det namngivna smeder, som Tasai, Ouchi och Yamahiro, som gör verktyg med superkvalitet – och de kostar därefter. Ett stämjärn kan kosta 3-4 000 kronor eller mer styck! De tillverkas på samma sätt som japanska svärd och stålet viks många gånger för att få smidighet, styrka och vara lätta att få mycket skarpa.

I Sverige tar Lasse Pahlberg på Nakaya.nu hem dessa stämjärn på beställning. Det finns också butiker i USA och, självklart, i Japan som säljer dem.

Har du vägarna förbi Japan är de svåra att hitta, men på till exempel Tokyu Hands finns de som ligger snäppet under i pris.