Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Julklappstips: Ny elmotor till båten

5 december 2012 – 08:36 Kommentarer inaktiverade för Julklappstips: Ny elmotor till båten

Allt fler gamla inombordsmotorer börjar närma sig slutet av sin aktiva livsbana och kommer inom en nära framtid att behöva ersättas. Kanske med en elmotor?

Gamla Yanmar YS-10 och 12 motorer, liksom en uppsjö av MD-modeller av Volvo Penta har 30-40 år på nacken. Är de väl omhändertagna kan de fungera i tio år till, men många uppvisar svåra ålderskrämpor och för ens egen ro kanske det är dags att byta motor.

En modern dieselinombordare är kanske förstahandsvalet för många. En segelbåtsmotor runt 30 hästar kostar runt 50-60 000 kronor, men ofta krävs ny axel och propeller, ny el och slangar. Kanske också bränsletankar och förfilter behöver uppdateras. Man landar ofta upp mot 100 000 kronor. Sedan tillkommer installation om man behöver hjälp med det (bok om att byta motor).

Ett alternativ, miljövänligare men nödvädigtvis inte billigare, är att stoppa i en elmotor istället. Från GreenStar Marine kommer elmotor som förut hette OZ EcoDrive och som är en pannkaksmotor som fått en elektronisk styrning och anpassning av varvtal för att passa i en båt.

Priset ligger runt 70 000 kronor för motor och all nödvändig utrustning utom batterier. Själva motorn väger 14 kg och är mycket lätt att montera, medan fyra batterier väger upp mot 120 kilo, men kan å andra sidan placeras centralt i båten där vikten betyder mindre.

Finns både för rak axel och för S-drev. Även motorbåtar kan ha elmotor, än så länge finns det en begränsning i energin som batterierna kan lagra, men det kommer att bli bättre.

Mer info:  GreenStar Marine

Läs mer om andra elmotorer på pakryss.se; Bellman i elva storlekar. Aequus 7.0 – motorbåt med elmotor.