Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Julklappstips: Tre män i en annan båt

13 december 2010 – 07:43 Kommentarer inaktiverade för Julklappstips: Tre män i en annan båt

Engelsk humor passar kanske inte alla, men för dem som gillar det och är intresserad av båtar kan BBC:s serie ”Three men in another boat” och ”Three med in a boat” passa utmärkt.

De har gått på TV4 i februari 2009, men det var lätt att missa programmen och då kan man köpa DVD:n med de två serierna på. Tre brittiska komiker, Griff Rhys Jones, Dara O’Brien och Rory McGrath, ger sig ut på en rad båtturer av skilda slag där det enda som är säkert är att allt kan hända. De försöker resa i boken Tre män i en båts fotspår och ger iväg i en träeka för att ro från Kingston till Oxford. De gnabbas mest hela tiden, men det blir intressant trots det.

Griffith Rhys-Jones har också skrivit min favoritbok om att långsegla i Sverige. Boken ”To the Baltic with Bob” är definitivt värd att läsa, om inte annat för att få en liten inblick hur vi kan uppfattas av gästande seglare som kommer till Sverige.

Både filmen med de två serierna på och boken går att köpa på nätet.

Eller så kan man titta på nätet! På Youtube har någon lagt ut alla avsnitten i tiominutersbitar som är maxlängden Youtube accepterar. När du har tittat klart på den första delen (sex delar av varje timslånga avsnitt) kan man klicka på nästa. Missa inte detta, trots att det saknar textremsa …

Three men in another boat del 1:1

Three men in another boat del 2:1

Tre män i en ny båt är en brittisk underhållningsserie från 2006/2008. Serien sänds i sex delar och avsnitten hör ihop två och två.

Det första av tre äventyr går i spåren av Jerome K Jeromes roman Tre män i en båtGriff Rhys JonesRory McGraht och Dara O’Briain ska ta sig längs Themsen i en träbåt, från Kingston till Oxford, med sig ombord har de den nervösa hunden Loli. Det blir en utmanande resa som sätter samarbetsförmågan på hårda prov när de stöter på campinglivets vedermödor, tvingas laga mat under enkla förhållanden och måste samsas om utrymmet på båten. Under båtresans gång hinner Griff, Dara och Rory också med att njuta av de vackra vyerna utmed floden, besöka historiska mål och våldgästa David Gilmour från Pink Floyd i hans strandnära hus utmed floden. Under färdens andra halva råkar de tre komikerna ut för ett oväder som prövar lagmoralen. Snart tvingas de till samarbete då de utmanar ett kvinnligt juniorlag i rodd. När Oxford endast är några kilometer bort och mörkret sänker sig över Themsen måste de tre vännerna ta ett sista gemensamt beslut. Ska de fortsätta ro på egen hand eller kan de tillåta sig lite hjälp för att få upp farten innan nattens inträde?

Efter att ha klarat sig helskinnade till Oxford är det dags för Griff, Dara och Rory att ta sig an nästa vattenburna äventyr. Den här gången ska de tre komikerna segla Griffs yacht från 1950-talet, Undina. Problemet är att varken Dara eller Rory har någon erfarenhet av segling och frågan är om amatörseglaren Griffs tålamod är tillräckligt stort för att lära dem det de behöver veta inför seglatsen. Det börjar oroväckande när Griff misslyckas med att lära ut de mest grundläggande delarna av det sjövett som krävs på havet. Turen ska gå genom förrädiska vatten och det krävs fokusering från deltagarna för att klara sig i ett av de hårdaste trafikerade farvattnen utanför Dover. När de tre slutligen når fram till Isle of Wight väntar ett sista stort test när Undina ska tävla mot systerskeppet Josephine.

I det tredje och sista äventyret för Griff, Dara och Rory sker framfarten på diverse fartyg i Rorys hemtrakter kring Cornwall. Det är också Rory som ansvarar för att hitta en båt som är lämplig för uppdraget, nämligen att ta dem från Plymouth till Isle of Scilly. Efter att deras första båt är nära att ta livet av de tre tvingas de i fortsättningen låna och stjäla de båtar de kan komma över under resten av resan. Färden ger dem upplevelser de sent ska glömma i form av pirater, smugglare och kraftiga oväder. På sin vanskliga resa mot målet lyckas komikertrion bland annat krascha en båt i en hamn och få hjälp med tävlingsinstinkterna av en olympisk guldmedaljör. Inför den sista etappen mot fyren på Isle of Scilly tilltar vinden och det visar sig vara en tuff match att hitta en båt som kan ta dem genom den avslutande stormiga delen av resan.