Hem » Långfärd, Nyheter

Långfärd   Nyheter

”Det viktiga är att försöka göra något av sina drömmar”

31 augusti, 2019 – 16.07 Kommentarer inaktiverade för ”Det viktiga är att försöka göra något av sina drömmar”

Kjell Litwin seglade ett varv runt jorden med bara ett stopp på vägen. Efter någon månad tillbaka i Stockholm har han redan fokus framåt, berättar han i en nyinspelad podd från Explore North.

Fjorton månader efter att Kjell Litwin lämnade bryggan hemma på Göta segelsällskap vid Långholmen i Stockholm återvände han i början av juli efter 30 000 sjömil, ett par ekvatorkorsningar, fyra knock-downs och ett varv runt Antarktis. Han seglade från Falmouth till Hobart non-stop och tillbaka till Falmouth utan att stanna, och utan att göra särskilt mycket väsen av sig. Under färden över Indiska oceanen och Södra ishavet slog han svenskt distansrekord i solosegling.

På Kryss har skrivit om Kjells äventyr tidigare (bland annat om hemkomsten) och nu finns en timme lång intervju med långseglaren som berättar om förberedelserna, långfärden och perspektivet någon månad senare. Det är den norske seglaren och journalisten Jon Amtrup som i sin poddserie Explore North låter Kjell berätta. Bland annat får lyssnaren veta hur Kjell togs emot av Golden Globe Race-arrangören Don McIntyre på den reserverade bryggan i Falmouth och varför han lämnade innan GGR-båtarna. Kjell berättar också om anledningen till att han gick in till Tasmanien, varför han höll en tyst minut vid Kap Horn och varför hans nya vindroder, Windpilot, gick sönder på samma sätt två gånger på väg hemåt från Tasmanien. Han berättar också om sjösjukan som drabbade honom på den förra jordenruntseglingen och varför han tror att han inte blev sjösjuk under den senaste långfärden. Redan någon månad efter hemkomsten till Stockholm tänker han inte så mycket på sin långfärd i vardagen, men berättar gärna om den för den som är intresserad. Han är tacksam att som pensionär få tillbringa mycket tid tillsammans med sin fru och tillsammans har de fokus framåt.

Angående alla haverier i Golden Globe Race konstaterar Kjell i intervjun att ”det viktiga är att försöka göra något av sina drömmar”.

LYSSNA: Explore North nr 35: Kjell Litwin

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

 

 

, , ,