Hem » Nyheter

Nyheter

Klassförbundens skatter räddas

17 december, 2019 – 09.41 Kommentarer inaktiverade för Klassförbundens skatter räddas

Ovärderlig kunskap och erfarenhet om båtmodeller har under åren dokumenterats hos klassförbund och klubbar som exempelvis Viggenklubben och Shipman 28-förbundet. Ett nytt projekt ska bevara dokumentationen och är på god väg.

Klassorganisationer som bildats för båttyper som exempelvis Shipman 28, Albin Express, Vega och Viggen, Smaragd och H-båt har under årtionden samlat in och dokumenterat kunskaper om sina båtar. Det är allt från praktiska tips och råd båtägarna emellan till ritningar, fotografier och filmer som kan vara ovärderliga vid reparationer och underhåll och för att förstå båttypernas historia och förstå praktiska lösningar och konstruktionsdetaljer ombord.

Trots att båtarna i allra högsta grad seglar vidare har klassorganisationer dött ut eller aktivt lagts ned och då finns risken att det insamlade materialet och dokumentationen går helt förlorad eller sparas på svårtillgängliga servrar. Men tänk om materialet kan bevaras för dagens och kommande båtägare? Allt som är digitalt sparat är trots allt relativt enkelt att göra tillgängligt via webben.

Birdiebladet

Alla nummer av Birdieklubbens tidning Birdiebladet är nu tillgängliga via Klassbatar.se.

Gunnar Tidner är en av de drivande bakom projektet Klassbåtar som har bildat en ideell förening som administrerar domänen klassbatar.se där klassorganisationer redan har börjat att lägga upp material.
– Vi har en organisation och en kassa, men välkomnar den som vill hjälpa till i projektet, säger Gunnar Tidner som uppmanar intresserade att höra av sig (kontaktuppgifter finns på Klassbatar.se).
– Föreningen behöver ha många personliga medlemmar.

I slutet av november hölls ett informationsmöte och fler möten kommer att hållas under 2020. Fem klassförbund är i dag organisationsmedlemmar, Vega, Shipman 28, X-99, Viggen och Smaragd. Den nedlagda Birdieklubbens dokumentation har också lagts upp på sidan.

Föreningen har två typer av medlemskap. För den som vill visa sitt stöd för projektet kostar ett medlemskap i klubben 20 kronor per år. För en klassorganisation är medlemsavgiften 500 kronor per år.

Bland annat har Klassbåtar också tagit fram en checklista för att bedöma hur stor risken är för ett klassförbund att avvecklas. Bland annat används då uppgifter om medlemsutvecklingen, föreningens kapital, genomförda respektive inställda aktiviteter för att avgöra status för organisationen.

Under båtmässan Allt på sjön, planerar Klassbåtar, att vara på plats och informera om projektet.

LÄS MER: Projektet Klassbåtars hemsida

Kyrkesund

De flesta välbyggda fritidsbåtar överlever sina ägare och när de olika båtarnas klassförbund och klubbar försvinner så riskerar dokumentationen att också göra det. Bild: Johan Boström

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

 

 

, ,