Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Klassiska Soten i Smögen blir k-märkt

16 juni, 2016 – 10.01 Kommentarer inaktiverade för Klassiska Soten i Smögen blir k-märkt

SotenNu har Sjöhistoriska museet, som är en del av Statens maritima museer, k-märkt ytterligare ett fint fartyg. Det är passagerarfartyget Soten från Smögen. Därmed ingår hon i den exklusiva skaran historiska skepp och båtar som anses viktiga för det maritima kulturarvet. Sammanlagt är 130 fartyg k-märkta.

K-märkta fartyg finns hemmahörande längs alla våra kuststräckor från norr till söder och i våra insjöar och älvar. Att bevara, använda och utveckla verksamheten kring dessa fartyg engagerar tusentals eldsjälar runt om i landet.

– Vi är väldigt stolta och glada över att kunna presentera ytterligare ett k-märkta fartyg. För Sjöhistoriska är det viktigt att kulturhistoriskt intressanta fartyg kan bevaras och användas. Möjligheten att få vara med ombord lockar varje år tusentals intresserade. De här fartygen är viktiga för en levande kustkultur, säger Claes Wollentz intendent på Sjöhistoriska museet.

Ägaren ansöker om att få sitt fartyg k-märkt. Utmärkelsen k-märkt kan sökas för fartyg som gått i yrkesmässig trafik och som främjar kunskapen om sjöfartshistorien.

– Vi k-märker intressanta och värdefulla fartyg. På så sätt vill vi verka för att de uppmärksammas, bevaras och används. Förhoppningen är att k-märkningen ska ge uppmuntran och stöd till ägarna som arbetar med att förvalta det maritima kulturarvet, säger Claes Wollentz på Sjöhistoriska museet.

För mer information om Sjöhistoriska museets arbete med fartygsbevarande och k-märkning hittar du här, och mer information om Soten hittar du här.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, ,