Hem » Mitt På Kryss, Nyheter

Mitt På Kryss   Nyheter

Yrvinds stuvlåda, en ankarbox eller vad?

10 maj, 2018 – 08.00 Kommentarer inaktiverade för Yrvinds stuvlåda, en ankarbox eller vad?

Ankarbox, Yrvinds stuvlåda eller vad föreställer bilden? Gissningarna är många och fantastifulla, och av de 367 svaren var imponerande många rätt. Tre vinnare är nu utsedda.

Kjell Pernestål är mer än väl kvalificerad att svara på frågan vad bilden föreställer. Han är ordförande i Hamn- och farledskommittén i Kryssarklubbens Uppsalakrets och har hjälpt till att bygga lådan.
– Det är gjutformen till en bojsten som ska ligga vid Gåssten, strax norr om Svartklubben i Roslagen, avslöjar Kjell.
Lådan byggdes i Uppsala Segelsällskaps båtskjul vid Ekoln och där stod den på onsdagen fylld med lite drygt ett par ton armerad betong som ska härda färdigt.
– Bojstenen ska vara på plats inom ett par veckor vid Gåssten. Vi kör ut den med en färja och sen kan bojen börja användas på en gång.

Svajboj Gåssten

Fladen söder om ön Gåssten är lokalt känd som Fiskehamnen. Bild: Kjell Pernestål

Berätta om varför ni har valt just Gåssten för en ny svajboj.
– Det är en flad skyddad av öar runtom och är känd som ett skyddat ställe. Den fungerade som hamn för Östhammarfiskarna tidigare och är perfekt för de som ska segla över eller kommer från Åland. Men botten där är botten, kan man säga. Det är en häll som är svår att få fäste i. Just den här bojtyngden är större än normalt för att klara upp till åtta ton tunga båtar på hällbotten. Och jag vill passa på att tacka för alla som hjälper oss med bojarna. Vi hade inte kunnat sätta ut nya och underhålla våra bojar i Roslagen utan stöd av de olika markägarna och hjälp med det praktiska av Östhammars Segelsällskap. Just nu är två bojar till på gång utöver Gåsstensbojen.

Den nya bojen kommer att ligga på 60° 12’6.0″ N 18°47’37.2″ E och hamnar så småningom i Kryssarklubbens bojförteckning med kartskisser. Kryssarklubben har svajbojar längs hela svenska kusten från Bottenviken till norra Bohuslän och i Mälaren och Vänern. Respektive krets planerar nya bojar och ansvarar för befintliga. Båtar registrerade hos Kryssarklubben får ligga vid bojarna. Läs mer om Kryssarklubbens arbete med bojar och naturhamnar här.

Roslagen

De tre första dragna rätta svaren (tävlingen avslutades onsdag den 9 maj) kom från Lasse Pipping på Åland, Eva Schmidinger i Västerås och från Andreas Haffner i Norge. Grattis!
Alla tre hade gissat på gjutform för bojsten eller betongmoring som det heter på norska. Vinnarna får varsin båtshake av märket Hook & Moor som gör det lättare att fästa linor i öglor utan att behöva luta sig ut från båten. Båtshakarna är teleskopiska med en maxlängd på tre meter. Vinstens värde är cirka 1700 kronor per båtshake. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

Bildgåtan (tävlingen är avslutad):

Gissa!

Så här används båtshaken Hook & Moor:

LÄS MER: Sjökort med Kryssarklubbens bojar

Redaktionen
redaktionen@pakryss.se