Hem » Nyheter

Nyheter

Knölval fastnade i ryssja

15 maj, 2018 – 14.40 Kommentarer inaktiverade för Knölval fastnade i ryssja

En åtta meter lång knölval har hälsat på i Kvarken. I lördags fastnade den i en sikryssja och behövde hjälp för att komma loss.

[ VIDEO: Första fritagningsförsöket ]

Som På Kryss har berättat tidigare observerades ovanligt många valar i Sverige förra året. 2018 verkar bli ett valår i dubbel bemärkelse eftersom valobservationerna fortsätter med ovanliga observationer i både Östersjön och längs västkusten. Redan i mitten av januari syntes en grindval söder om Iggö Fyr utanför Gävle och i februari simmade åtta kaskeloter i Kosterfjorden. Sedan dess har det fotograferats delfiner och spåckhuggare på flera håll i Bohuslän. Och medan isen ännu driver omkring i Bottenviken siktades en knölval i Nordmalingsfjärden mellan Örnsköldsvik och Umeå i fredags. Förmodligen var det samma val som dagen därpå fastnade i en sikryssja på finska sidan i Bergå. Finska kustbevakningen kom till platsen och lyckades skära loss den stressade valen. När en av kustbevakarna simmade fram mot valen för att skära loss den så valde valen att dyka ner. Istället skars nätet loss från båten.
– Under andra försöket lät valen oss skära loss så att framfenorna blev fria. Den låg vid ytan så pass länge, säger Markus vid Sjöbevakningen till den finska tidningen Vasabladet.
Under de sista försöken fick man bort ytterligare delar av nätet, men små delar fanns kvar på valen när den efter några timmar satte kurs västerut.
– Det är väldigt ovanligt att de letar sig till våra vatten. År 2006 hade en knölval siktats i Kalajokitrakten och 2014 sågs en annan i Helsingfors, säger Pasi Kettunen vid Åbo Sjöräddningscentral till Vasabladet.
De knölvalar som tar sig in i Östersjön har sällan möjlighet att hitta ut igen.
Knölvalar observerades även i Stockholms skärgård tidigt på hösten förra året, enligt webbplatsen Valar.se.

Video från första fritagningsförsöket (Bild: Finska Gränsbevakningsväsendet):

Grindval

Sjöbevakarna valde att skära loss valen från sin båt istället för att simma fram till valen. Bild: Sjöbevakningen

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, ,