Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Kryssarklubben borta från Utklippan

25 mars, 2011 – 16.19 Kommentarer inaktiverade för Kryssarklubben borta från Utklippan

Sedan årsskiftet 2010-2011 är Utklippan inte längre klubbens uthamn – hyresvärden Statens Fastighetsverk vill ha dubbelt så mycket betalt, vilket inte klubben kan acceptera.
Men det ska inte vara någon fara att hamnen stängs av helt för seglare i sommar, säger ansvarig person på FSV.

Förhandlingarna har skett under en längre tid. Kryssarklubbens kanslichef Per Berkhuizen berättar att Statens Fastighetsverk som äger ön vill ha dubbelt så mycket i arrende som klubben betalar nu, från 100 000 kronor till 200 000 kronor:

– Vi kan inte arrangera företagsevent och snabba ribbturer på Utklippan för att kunna betala mer in arrende; det är inte vad Kryssarklubben ska syssla med. Vi har skött gästhamnen bra och det vill vi fortsätta göra, säger kanslichef Per Berkhuizen, som också säger att inkomsterna för gästhamn och vandrarhem går jämnt ut och att Kryssarklubben inte tjänar några pengar på detta.

Anders Röös som är ansvarig person på Statens Fastighetsverk säger att de inte på långa vägar får in så mycket från Kryssarklubben som ön kostar dem:

– Förra året lade vi ut ungefär 300 000 kronor på Utklippan och bara latrin och sophämtningen kostar 50 000 kronor per år, säger Anders Röös och som också avslöjar att han håller på att förhandla med ett eller ett par möjliga företag som vill ta över driften av Utklippan. Han berättar att han i förra veckan var ute på ön och visade upp hus och anläggningar för en möjlig arrandator som säger sig se möjligheter att både betala ett högre arrende och ändå tjäna pengar.

Anders Röös säger att även om ingen arrendator skulle bli färdig till sommaren så menar han inte att hamnen kommer att stängas av helt för besökande båtar.

Bakgrund
Utklippan som är två små klippöar en bit utanför Blekinges skärgård och som samtidigt utgör Sveriges sydöstra hörn. Den skyddade hamnen är samtidigt mycket poulär att besöka för att de som seglar på denna del av av kusten.

På ön finns ett flertal hus där Kryssarklubbens Blekingekrets och Karlskronaornitologerna har kvar sina kontrakt och finns därför kvar på ön även detta år – men kommer kanske i framtiden få hyra av den nya arrendatorn. En gammal militärbarack är upprustad och fungerar som vandrarhem som Kryssarklubbens hamnkapten har tagit hand om. En ungefär 25 % beläggning under högsäsong har dock gjort det svårt att få in tillräckligt med medel för att täcka kostnaderna.

På Kryss kommer att följa upp denna fråga.

I nummer 8-2010 var en längre artikel publicerad i På kryss om Lennart Rovin som är hamnkapten på ön. Vi har också publicerat lite bakgrund här på webben.

(Uppdaterad 27 mars 2011)