Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Kulturbåten Nya Skärgården stannar i Sverige

12 december, 2018 – 08.15 Kommentarer inaktiverade för Kulturbåten Nya Skärgården stannar i Sverige

I sommar kan ni med hemmavatten i Göteborgs skärgård räkna med att stöta på M/S Nya Skärgården från 1915. Efter rederiet Kulturbåtarnas konkurs i somras har fartyget nu köpts av Strömma och får hemmahamn just i Göteborg.

– Vi har försökt förvärva M/S Nya Skärgården vid minst fem tillfällen under åren. Därför är vi mycket glada över att nu kunna komplettera vår flotta med denna fina skärgårdsbåt, säger Jan Larsén, vd för Strömma Turism och Sjöfart, i ett pressmeddelande.
– Extra glada är vi förstås över att vi säkrat att hon stannar i Sverige

Fartyget ska nu genomgå en översyn och uppgradering, och beräknas sättas i trafik i Göteborg under senare delen av våren 2019.

Trafikerade Norrköping-Valdemarsvik 1915-1918

Enligt uppgifter från Skärgårdsredarna byggdes Nya Skärgården av Motala verkstads AB och levererades 1915 till Skärgårds AB i Norrköping. Där gick hon som passagerarfartyg året runt mellan Norrköping och Valdemarsvik fram till 1918 då hon såldes till Wermdö Ångfartygs AB, och gick i Stockholms skärgård.

Nya Skärgården har sedan dess även tjänstgjort både som lastfartyg och arbetsfartyg, och gått i såväl Mälaren som Vättern. Hon förblev ångfartyg fram till 1966, då det motoriserades.

2006 installerades den maskin hon har idag, en Volvo Penta på 450 hästkrafter. 2015 fick hon ny hemmahamn i Göteborg då Kulturbåtarna AB (tidigare Göteborgs och Bohusläns rederi AB) tog över henne.

Nya Skärgården är 32 meter lång och tar 225 passagerare.

Äger även Svenska Amerika Linien

Med köpet av båten följde även vissa immateriella rättigheter, som det anrika varumärket Svenska Amerika Linien och vingafyr.se. Hur dessa ska användas är ännu inte klart.

— Det är ju främst båten vi fokuserat på. Det övriga får vi ta efter hand och fundera ut något bra för, säger Jan Larsén på Stromma.

Även de två andra båtarna som auktioneras ut, Ellen af Bohuslän och Svea af Bohuslän, har sålts men konkursförvaltaren vill inte avslöja vilka köparna är innan ”pengarna finns på kontot”.

Redaktionen

redaktion@pakryss.se

, ,