Hem » Löpsedel, Mitt På Kryss

Löpsedel   Mitt På Kryss

Kust – Rassa vikar

4 augusti, 2011 – 10.10 Kommentarer inaktiverade för Kust – Rassa vikar

Nära Dragets kanal vid Landsort finns en stor vik med lite hemlig ingång som få, förutom badsugen lokalbefolkning, tycks bry sig om – här finns massor av fina klippor att ligga vid för natten och vattnet är ett par grader varmare än havet utanför. Ett riktigt smultronställe.

Strax väster om genvägen mellan Sörmlands och Stockholms skärgårdar, norr om Landsort och alldeles i närheten av Nynäshamn finns ett trångt och smalt sund som leder in till en flad som består av vikar och småflader åt alla håll. Mellan vassruggarna sticker lagom branta klippor fram där man kan förtöja, för bad eller för natten.

Fladens västra sida är naturreservat (Skärgårdsstiftelsens Käringboda) medan den östra, som också har de bästa klipporna är privat mark, där man har får och boskap som betar. I närheten finns också liknande vikar i Gravamaren och Maren. Dessa har jag inte testat djupet med segelbåt, men även där är det grunda och mycket smala inlopp till fladerna.

Inloppets grunda del till Rassa vikar anges i sjökortet som 1,5 meter och jag har inte kontrollmätt detta (Roobarb sticker bara 1.30). Men inne i fladen låg en Linjett 35:a (1,7 meter), så det är också ganska stora segelbåtar som hittar hit. Men mest är det motorbåtar och de flesta tycks komma hit över dagen för att bada. Så bäst är att komma runt fem när de flesta dagbåtarna gått hem för att äta middag.

Låt naturreservatets regler gälla också för östra sidan; håll hundarna kopplade, ta hem allt skräp och använd inte båttoaletten om ni inte har hålltank ombord – vattenväxlingen är liten och det är dina och andras barn som badar här!

Länsstyrelsen skriver: ”Rassa vikar har i flera studier pekats ut som mycket värdefullt för fågel, fisk och växtliv. Hotade växtarter har noterats vid tidigare undersökningar.”

Till sist; “Det blir aldrig varmare i vattnet än i Rassa vikar” är ett gammalt Nynäsordspråk, enligt Magasin Nynäshamn.

Mer om Rassa vikar kommer i ett nummer av På Kryss i vinter!