Hem » Ombord

Ombord

Långseglare med egen spritsort

27 oktober, 2014 – 00.10 Kommentarer inaktiverade för Långseglare med egen spritsort

berserk_romNorske Jarle Andhøy blev välbekant när han seglade sin Vega Berserk till Antarktis och för en rad mer eller mindre framgångsrika eskapader efter det. Men precis som andra tv-personligheter släpper han nu sin egen etikett, men det är inte vin för norrmannen – utan karibisk rom!

Sedan den 14 meter långa stålbåten Berserk gick under 2011 med tre man utanför Antarktis under tiden Jarle och en ung besättningsman var iland för att köra fyrhjulsdrivna motorcyklar till sydpolen, har stämningar och utdömda böter gjort det hela till en soppa där bland annat Norsk Polarinstitutt vill ge Jarle böter för att ha varit på Antarktis utan tillstånd och utan de försäkringar och annat som krävs.

Det saknas fortfarande en haveriutredning som tycks ta tid. (Artikel från Dagbladet)

Men så länge berättar norska medier att Jarle är mångmiljonär. Jarle själv importerar karibisk rom under namnet ”Berserk Black storm” som kostar 285 norska kronor för en halvliter på Vinmonopolet, som i sin lista kallar smaken ”Lett krydret med vanilje” och lukten som ”Vanilje og krydder”. Styrkan är 37,5 %.

Det är en sockerrörsrom från Barbados som tagits in i Norge på Jarles initiativ, och snart kanske vi även får se välkända svenska långseglare med sina egna etiketter, precis som Morberg, Ernst Kirschsteiger, Lill-Babs, Robert Gustafsson och Mat-Tina.

Men å andra sidan är många av de mest välbekanta svenska långseglarna renlevnadsmänniskor som dricker ingen eller mycket litet alkohol. Men det finns ju andra produkter …