Ombord
Lär dig segla på natten
När mörkret sänker sig ligger de flesta båtar förtöjda i en förhoppningsvis trygg hamn. Men den som fortsätter segla i natten har en oförglömlig upplevelse framför sig. Vill du testa? Tänk på det här!
Kolla alltid vädret noga innan du ger dig i väg. Att segla på natten innebär ofta att du är på väg längre distanser utomskärs vilket gör det extra viktigt. Var observant på åska då det ofta leder till ökad vind. Planera rutten så att du undviker att komma fram på natten när det är som mörkast.
Se till att lanternorna lyser som de ska. Se också till att ha kunskap om andras lanternföring så att du förstår vad det är för båt, åt vilket håll den är på väg och om du ska väja eller inte. Inomskärs bör man också ha koll på de olika fyrkaraktärerna.
Fördela vaktgången i förväg så att du kan sova på eftermiddagen eller kvällen för att vara utvilad under natten. Har du anlag för sjösjuka är det bra att ta sjösjukeplåster eller sjösjukepiller för att motverka detta.
Förbered mat som är lätt att värma och en termos med något varmt att dricka. Lite snacks är gott om tröttheten kommer smygande. Ladda ner musik eller poddar att lyssna på under längre seglingar.
Rött ljus är att föredra framför vitt för att behålla mörkerseendet. Det finns båda fasta 12-voltslampor att montera och ficklampor med röd belysning. En handstrålkastare är bra att ha ombord ifall du behöver lysa upp något i vattnet eller leta efter prickar inomskärs.
Reva i förväg. Beroende på väderprognos och väderläge kan det vara bra att ta in ett rev om du skulle bli överraskad av mer vind under natten. Att reva under natten är ett onödigt risktagande som bör försöka undvikas.
Lär dig instrumenten ombord. Dimma ner ljusstyrkan och sätt plotter och andra instrument i nattläge. Radar är ett bra hjälpmedel när man seglar på natten.
Säkerheten är extra viktig när man är långt från land. flytväst och livlina är en självklarhet nattetid. Utrusta livbojen med livbojsljus och prata igenom ett man överbord scenario. Det finns flera varianter av bra nödsändare. Var noga med att programmera den rätt.
Svenska Kryssarklubben har många bra kurser i sina olika kretsar där du bland annat kan lära dig att använda radar och mörkernavigera inomskärs.
Läs hela artikeln i På Kryss nr 6–22.