Hem » Långfärd, Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Legendariskt retro-race gör comeback

8 juli 2019 – 15:00 Kommentarer inaktiverade för Legendariskt retro-race gör comeback

I samband med 50-årsjubileet för legendariska Whitbread Round the World Race återuppstår tävlingen. Varken datorer, GPS, högteknologiska material, eller andra moderna hjälpmedel är tillåtna när 30 äventyrsseglare ska ta sig runt jorden på åtta månader under 2023 och 2024.

Efter succén med retrotävlingen Golden Globe Race, som avslutades tidigare i år, går arrangörerna ut med uppstarten av ännu en liknande retrotävling. Den här gången handlar det om båtar med full besättning, istället för ensamsegling. 10 september 2023 startar Ocean Globe Race som kommer följa samma rutt som legendariska Whitbread Race, 50 år efter starten 1973.

För att få delta i tävlingen krävs en godkänd båt, designad innan 1988 och mellan 47 och 66 fot lång. Dessutom är all modern teknologi förbjuden. Det inkluderar kolfibermaterial, datorer, GPS, mobiltelefoner, och CD-skivor.

”Guldåldern för oceanbåtsracing runt jorden verkar som ett avlägset minne. Gigantiska budgetar och professionella elitseglare i specialbyggda kolfiberbåtar som ”flyger” på 600 000-dollars foilar, med landteam som via satellit tar alla taktiska besluten, är den nya normen,” skriver initiativtagaren till The Golden Globe Race och Ocean Globe Race, Don McIntyre, i ett pressmeddelande.

Han menar att den nya teknologin har lämnat vanliga seglare bakom sig.

”Det är dags för en verklighetskoll. Dags att ta ett steg tillbaka, lugna ned sig, ta ett andetag och segla,” fortsätter den australiensiske äventyraren.

Tävlingsrutten, som totalt uppgår till 27 000 sjömil, seglas i fyra etapper med stopovers i Sydafrika, Australien eller Nya Zeeland, och Sydamerika, innan båtarna återvänder till Europa för målgång i april 2024. Båtarna delas in i två klasser, ”Adventure” som är för båtar mellan 47 och 56 fot, samt ”Sayula” för båtar som är mellan 57 och 66 fot. Den senare är uppkallad efter Swan 65:an, Sayula II, som den första segraren i Whitbread Race, mexikanen Ramón Carlin, seglade 1973.

”Det här är ett åttamånaders äventyr runt jorden för vanliga seglare i vanliga båtar,” skriver Don McIntyre.

Förbjuden teknologi inkluderar:

  • GPS.
  • Elektronisk autopilot.
  • Satellittelefon.
  • Kolfiber, eller andra högteknologiska material i segel, rigg, bommar och så vidare.
  • Spinnakersockor, eller Code 0-rullar.
  • Fler än elva segel för sloopar, eller 13 för ketchar.
  • iPhone, iPad och datorer (ska vara förseglade ombord så att besättningen kan få använda dem enbart i hamn).
  • Digital musik (enbart kassettband får användas).

Intresserad av att anmäla dig? Då kan du läsa mer här.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , , , , ,