Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Livet återvänder till orkandrabbade öar

3 oktober 2017 – 15:51 En kommentar

Snart två veckor efter att orkanen Maria lämnade Karibien skiftar omständigheterna mycket mellan öarna.
– Den senaste veckan har bilden vänts till en mer positiv, säger Jesper Rönngård som arrangerar seglingscharter på flera av de drabbade öarna.

Samtidigt som förhållandena på relativt tätbefolkade Puerto Rico är livshotande i brist på dricksvatten, elektricitet och mat efter orkanen Maria har läget på de mindre öarna i nordöstra Karibien blivit bättre. På Kryss har varit i kontakt med personer på bland annat Brittiska jungfruöarna, St Martin, Dominica och St Lucia.
– Den senaste veckan har bilden vänts till en mer positiv på Brittiska jungfröarna, säger Jesper Rönngård, vd för Navigare Moments som arrangerar charterseglingar från flera hamnar i Karibien.
– Av de öar där vi har samarbetspartners hör Brittiska jungfruöarna till de värst drabbade, säger Jesper Rönngård.
– Lågtrycket var oerhört kraftfullt och drabbade befolkningen mycket hårt. Skadorna är betydande på infrastruktur, elektricitet och hamnanläggningar, men denna vecka öppnar flygplatserna och hamnarna på Brittiska junfruöarna igen.

Ön Dominica var den första att drabbas av orkanen Maria som vid tillfället klassades i kategori 5. Efter hjälpinsatser från de närliggande öarna har nu färjetrafiken till St Lucia återupptagits med dagliga turer. I staden Portsmouth fungerar telefoni, men el och vatten fungerar endast i vissa områden.
Liv Bryngelsson har långseglat med sin familj i ett par år. Familjens Rasmus 35 ligger ankrad i Prickly Bay på Grenada som skonats från orkaner under många år (men i somras drabbades av den tropiska stormen Bret). Livs familj har tillsammans med andra långseglare engagerat sig i insamlingar till de orkandrabbade under de senaste veckorna.
”En god vän som har sin familj på Dominica har seglat dit med insamlade gåvor som filtar, konserverad mat, mediciner och hygienartiklar. Viljan att hjälpa är stor bland långseglarna härnere”, skriver Liv i ett mejl till På Kryss.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det finns många privata initiativ för att hjälpa utöver myndigheternas insatser.
”Efter den första insatsen tror jag det är viktigt att hjälpen fortsätter komma för att återuppbygga ön”, skriver Liv Bryngelsson.  ”Som det är nu så finns det inga skolbyggnader och barnen förlorar möjligheten till utbildning. Allt måste byggas upp från grunden igen.”

I Sverige har långseglaren Thomas Veber tagit initiativ till en insamling för de orkandrabbade. Långseglare som Milo Dahlmann, Linda Hammarberg och Arne Mårtensson berättar i boken Mot horisonten om sina upplevelser från långsegling. Överskottet från försäljningen går till återuppbyggnadsarbetet i Karibien. Läs mer om projektet här.

Turism är den överlägset största inkomstkällan på de karibiska öarna och snart börjar vintersäsongen som är den viktigaste under året. På Kryss har varit i kontakt med flera lokala företagare och charterbåtsarrangörer.
Emmanuel Pertuisot på charterföretaget Windward Islands Yachting Company säger till På Kryss att att den södra delen av det drabbade området; som innefattar Martinique, St Lucia, St Vincent, Grenadierna och Granada; är helt säker att vistas i. Längre norrut har Kuba och Antigua charterverksamhet igång.

Jesper Rönngård, Navigare Moments, är i daglig kontakt med företagare och medarbetare i Karibien.

Jesper Rönngård, Navigare Moments, är i daglig kontakt med företagare och medarbetare i Karibien.

Jesper Rönngårds på Navigare Moments planerar själv att åka till Brittiska jungfruöarna, BVI, i december.
– Vi ska fira min far som fyller år. Resan är planerad sedan länge och av all information som jag har är valet självklart att åka. Man ska vara medveten om att man på öarna satsar på att bygga upp restauranger först. De behöver ett tak och köksutrustning. Allt det kommer att fungera. Problemet för turisterna kan vara själva hotellen.

När det gäller säkerheten skiftar läget mellan öarna. De öar som är mest populära bland långseglare har efter en tid av rapporter om stölder och kriminalitet fått hjälp av polis och militär att återta ordningen. På Brittiska jungfruöarna grep brittisk militär plundrare vilket har minskat brottsligheten mycket och liknande rapporter kommer från flera andra öar.

Många av hyrbåtsflottorna på Brittiska jungfröarna har slagits ut helt eller delvis.
– Vi hade räknat med 25 båtar till säsongstarten på BVI, men som det ser ut nu har vi tio båtar. Våra segelbåtar på BVI flyttades till hamnar som räknades som orkansäkra, Parekeeta bay, Hodges Creek och Spanish town på grannön Virgin Gorda. Tre av våra arton båtar klarade sig varav två i hemmahamnen Hodges Creek. Sju nya båtar levereras i dagarna, säger Jesper Rönngård.

St Martin drabbades hårt av Irma och flygplatsen som ligger vid havet kommer inte att öppna för normal trafik förrän under nästa år. På US Virgin Island har återuppbyggnaden gått relativt snabbt och de första kryssningsfartygen kommer att tas emot i slutet av oktober.

På Kryss skriver mer om återuppbyggnaden i Karibien både på pakryss.se och i kommande nummer.

LÄS MER: Läget på öarna, enligt The Caribbean Tourism Organization [ Caribbean News Now ]

Johan Boström och Lena Kempén
redaktion@pakryss.se

, ,

En kommentar »

  • mats skriver:

    Skulle behövas lite större winshar på min båt, borde vara lätt att hitta ett par 52:or i den högen. Undrar hur man anmäler sitt intresse?? Uppslagg till en ny artikel kanske?