Hem » Långfärd

Långfärd

På Kryss rycker ut med tidvattenkurs

30 juli, 2010 – 08.00 Kommentarer inaktiverade för På Kryss rycker ut med tidvattenkurs

Foto:Micke Westin

Tidigare i somras träffade vi på den norska båten Fanteliv med familjen Haavik ombord ute på Helgoland. Peter och Anne hade länge haft drömmen om att segla iväg långt, och nu är de och deras två barn på väg. De skall vara med i ARC-rallyt från Kanarieöarna till St. Lucia i Västindien i november, så de har gott om tid att uppleva mycket på vägen söderut.

Anne och Peter hade haft problem att få tag i den nautiska almanackan Reeds för 2010, så de köpte den vi hade ombord. För vi hade bara två tidvattenhamnar kvar innan vi skulle slussa in i Brunsbûttel, och skepparen har bra sifferminne, så vi bestämde att vi klarar oss utan Reeds i två dagar. Sedan var det därmed tidvattnet, de hade inte hunnit gå kursen och nu insåg de att de behövde lära sig. Normalt håller jag utsjöskepparkursens tidvattenlektioner under cirka fyra kurskvällar, fördelat på åtta kvällar en vanlig termin. Men Anne och Peter var mycket motiverade att lära sig, vilket resulterade i en dryg en och en halv timmes lektion i hur Reeds tidvattentabeller fungerar och skillnaden på en standardhamn, sekundärhamn och hur man räknar ut tidvattnet i sekundärhamnarna. De fick också med sig kunskap om hur strömdiamanterna i sjökorten fungerar och hur man använder strömkartorna i Reeds. I deras blogg efter den kvällen finns följande citat;

”I kveld har vi fått privatundervisning i beregning av strøm og tidevann. Nabobåten vår er svensk og har vært rundt i Europa i 2 år, til og fra. Vi spurte han litt om tidevann og strøm. Da viste deg seg at mannskapet hans – Stina, er lærer for svenske turseilere i akkurat beregning av tidevann og strøm. Dermed fikk vi vår egen undervisning, samt at vi var så heldige å få overta hennes Reeds Nautical Almanac. Nå skjønner vi at vi faktisk ikke kan seile videre.”
Just nu befinner sig Fanteliv i Dover sedan i går kväll, och man kan läsa i deras blogg att de inte är helt nöjda med sina kunskaper i tidvatten. Så det behövs nog lite mer än en och en halv timmas lektion för att förstå hur tidvattnet fungerar.
Vill du läsa om familjen Haaviks fortsatta seglats finns länken till deras hemsida här.

Fanteliv betyder på svenska ungefär luffarliv.

Det finns många olika sätt att färdas på havet och tidningen På Kryss spänner över ett brett fält. Allt från de tre ungdomar i en 28-fotare till två vuxna i en 54-fotare. Komforten ombord är olika, men det fria livet som hägrar bortom horisonten är lika för alla, även om inte alla ser sig som vagabonder och luffare. I kommande nummer av På Kryss får du läsa om några av de som gett sig av och några som har kommit hem.

/Stina Jansson

,