Långfärd Läsvärt Nyheter
Frankrike tur och retur jorden runt på 74 dagar
Fransmannen Armel Le Cléac’h tog hem segen i nonstop-seglingen Vendee Globe jorden runt på rekordtiden 74 dagar. Alex Thomson passerade mållinjen vid soluppgången på fredagen, med bara ena bärplanet intakt.
Den 6 november startade 29 soloseglare från Les Sables d’Olonne i Frankrike för att segla jorden runt. Båtmodellen är samma för alla, Imoca 60, men i olika versioner. De fyra båtar som har legat i täten under andra hälften av kappseglingen är utrustade med bärplan.
Många deltagare har brutit sedan november och anledningarna har varit mindre haverier. 18 deltagare återstår utspridda från södra Stilla havet till mål. Alex Thomson, som jagat Le Cléac’hs över hela Atlanten, fick ena bärplanet sönderbrutet tidigt i racet, men har seglat vidare och under de sista veckorna innan mål hållit sig inom hundra sjömil från den ledande fransmannen.
Vinnaren Armel Le Cleac’h är 39 år och började kappseglingslivet i en optimistjolle. Efter 420 gick det snabbt till en proffskarriär och Le Cléac’h deltog i sitt första Vendee Globe 2008. Han avslutade både sin premiär i Vendee Globe och sitt andra försök 2012/2013 som tvåa.
Under världsomseglingen har Armel varit mycket tystlåten om detaljer kring sin båt och om eventuella problem.
Vid målgången hade Armel inte sett någon annan människa på 2,5 månader sedan franska flottan passade på att fotografera Armel från helikopter i Södra oceanen. Armel Le Cléac’h har fått smeknamnet Schakalen efter att vid flera tillfällen jagat ifatt ledaren under långa havskappseglingar.
Vid målgången på torsdagseftermiddagen seglade Armel med revad stor och behövde slå vid ett tillfälle för att kunna gå mot mål.
Hundratals båtar mötte Armel Le Cléac’h i sin båt Banque Populaire på väg mot mållinjen. Inne vid kajerna i Les Sables d’Olonne hade hundratusentals personer samlats för att ta emot vinnaren och så småningom Alex Thomson. Vendee Globe har uppmärksammats i både fransk och brittisk media under de senaste veckorna på ett sätt som saknar motsvarighet i exempelvis Sverige för seglingssporten.
VIDEO: Presskonferensen med Le Cléac’h efter målgång:
Vendée Globe 2016/2017 par VendeeGlobeTV
VIDEO: Målgången utanför Les Sables d’Olonne på torsdagen:
Vendée Globe 2016/2017 par VendeeGlobeTV
VIDEO: Alex Thomsons presskonferens efter målgång:
Vendée Globe 2016/2017 par VendeeGlobeTV
Britten Alex Thomson hörde länge till favoriterna trots att han redan i mitten av november förlorade bärplanet på babords sida. Han ledde då över Le Cléac’h, men blev så småningom förbiseglad även om det inte förrän sista dygnet framstått som avgjort vem som skulle vinna.Le Cléach’h gick i mål vid solnedgången på torsdagen och Alex Thomson vid solens uppgång på fredagen.
– Det tuffaste var att hantera det brutna bärplanet mentalt. Men nu har jag bearbetat det i två månader så jag är klar med just det, sa Alex Thomson när han svarade på frågor från den samlade pressen på kajen.
– Jag hatade att slå till babord och sluta flyga, det var fruktansvärt.
Alex Thomson tvingades också att styra manuellt under de sista dygnen på grund av problem med utrustningen. Bland annat hade en vindmätare till autopiloten slutat att fungera.
– Jag känner ingen spänning inför målgången. Jag känner spänning för om jag ska få autopiloterna att fungera igen. Jag har en vindmätare i min hand och jag försöker att skarva trådar. Jag bryr mig inte om målet nu, jag vill bara sova, sa Alex i tävlingsorganisationens webbsändning på onsdagen.
Vendee Globe har arrangerats sju gånger tidigare och segerpallen har totaldominerats av fransmän.
Den första omgången av Vendee Globe 1989-1990 tog 109 dagar. För Armel Le Cléac’h tog det exakt 74 dagar 3 timmar 35 minuter och 46 sekunder.
På Kryss fortsätter att bevaka Vendee Globe på pakryss.se och i magasinet, bland annat med en intervju av den segrande båtens konstruktör, Guillaume Verdier.
LÄNK: Vendee Globes sajt
Redaktionen
redaktion@pakryss.se