Hem » Löpsedel, Mitt På Kryss

Löpsedel   Mitt På Kryss

Annika är Malmas nya hamnkapten

23 juni 2011 – 07:27 Kommentarer inaktiverade för Annika är Malmas nya hamnkapten

Annika Rubin är ny hamnkapten på Stockholmskretsens uthamn Malma Kvarn som ligger mycket naturskönt längst ut på Värmdö (en artikel om seglarlägret fanns i PX 4-2011). Annika som bor på Ingarö precis i närheten men sedan första veckan i juni har hon flyttat in den gamla mjölnargården från 1700-talet som ligger på Malma.

I vanliga fall jobbar hon som navigatör och sjuksköterska (sedan 1997) på ambulanshelikoptern som har sin bas vid Gustavsberg som också ligger på Värmdö. Jobbet som navigatör innebär att man sitter i vänstra framstolen och ser till att helikoptern kommer rätt i 200 knops fart. Hon har också tidigare drivit vandrarhemmet på Stora Kalholmen som ligger vid Finnhamn i Stockholms skärgård och har i det jobbet fått många erfarenheter som gör jobbet på Malma lättare. På Stora Kalholmen fanns ingen el, utan gasolspis och fotogenlampor gällde i huset och alla varor skulle transporteras från land med båt och lyftas för hand vidare till husen. Det tog hårt på ryggen och Annika lämnade därför Stora Kalholmen 2000 för att bara jobba med ambulanshelikoptern.

Nya projekt på Malma
Annika hoppas att hon och hennes sambo, som är hantverkare, ska kunna renovera köksboden på bryggan tillräckligt mycket för att de ska kunna få igång restaurangverksamheten till nästa sommar.
Det kommer att finnas caféverksamhet av enklare variant redan efter midsommar.
– Den här sommaren ska vi se vad jag kan göra framöver, jag måste lära mig hur vi ska driva Malma på bästa sätt, säger Annika.

Framtiden
För framtiden finns många tankar och idéer, men först och främst ska Annika se till att alla besökare blir ordentligt omhändertagna och att verksamheten i gästhamnen fungerar ordentligt. Ett steg i den riktningen är att ett system med gröna och röda skyltar ska göra det enklare för besökande båtar att hitta en plats utöver de 12 speciella gästplatser som finns i hamnen.

Framöver kan det bli både sjukvårdskurser och kanotverksamhet förutom att restaurangen kan komma igång till nästa sommar.

En artikel med besök på Malma och en intervju med Annika kommer i höst.