Hem » Nya prylar/båtar, Nyheter

Nya prylar/båtar   Nyheter

Malö presenterar ny 49-fotare

8 maj, 2018 – 08.28 Kommentarer inaktiverade för Malö presenterar ny 49-fotare

Orustvarvet Malö presenterar nu ritningar för en 49-fotare som är den första i en ny serie. Med rak förstäv och bredare akter är den en rymligare långfärdsseglare än tidigare modeller.

Malö har med den nya Malö 49 sex modeller mellan 37 och 54 fot. De nya ritningarna utstrålar mycket Malö med targabåge, vindruta och välskyddad sittbrunn. Men nykomlingen har en rak förstäv och en större andel ballast av totalvikten än tidigare modeller. Varvet beskriver båten som förbättrad för segling på kryss i hög sjö och med mer utrymme ombord.
– Jämfört med tidigare Malöbåtar så är det en ganska ordentlig modernisering, säger Mattias Rutgersson som är vd för Sweden Yacht Group där Malö ingår.
– Om vi jämför med Malö 47:an så blir aktern betydligt bredare vilket ger en större sittbrunn där kunden kan välja en eller två styrningar. Det går att få en utfällbar badplattform vilket gör att man kan få in en gummibåt i akterns stora stuvutrymme. Bogspröt är integrerat i skrov och däck för fäste av Code 0 eller gennaker. Det finns också ett andra förstag, stävstege med mera.
Alla skot och fall kan hanteras från sittbrunnen och båten ska kunna seglas själv eller med liten besättning även i tuffa förhållanden.

Malös skrovtillverkning sker i Dals Långed och båten byggs sedan i de egna lokalerna i Kungsviken. Marknaden är framförallt utanför Sverige.
– Nyligen levererades en båt till Ryssland och de båtar vi tillverkar idag ska till Japan, Tyskland, Schweiz och Storbritannien, säger Mattias Rutgersson som också berättar att båten är ritad av flera konstruktörer.
– De sköter olika delar av båten för att få fram en så bra konstruktion som möjligt, vi sätter därför Malö Yachts som designer. Båten är ritad och byggd för att klara de tuffaste förhållanden och är en äkta blue water cruiser.

Modellen är den första i en planerad ny serie. De första två beställningarna av Malö 49 har möjlighet att få en lägre prislapp än senare beställningar.

Malö ingår i dag i Sweden Yacht Group som även består av Sweden Yachts, CR Yachts och Regina of Vindö Yachts. 17 anställda arbetar med konstruktion, båtbygge, service och renoveringar på Orust och i Dals Långed.

Malö M49

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, ,