Läsvärt Nyheter
Matnyttiga tips för ett miljöanpassat båtliv
I år finns många nya båtägare och nu är ett bra tillfälle att lära sig mer om hur man kan minska sin miljöpåverkan till sjöss och på land inför sjösättningen.
Vårrustningen är ett utmärkt tillfälle för båtägare att ställa om till ett mer hållbart båtliv. Välj till exempel miljömärkta båtvårdsprodukter, byt ut tampar som börjat vittra och fundera på om du kan avstå giftig färg eller måla mindre.
När du ska rengöra båten
- Skrapa bort gamla havstulpaner med spackelspade.
- Tvätta bort kvarvarande påväxt med ättika och vatten.
- Välj båtvårdsprodukter med hänsyn till miljön.
- För båtdäcket räcker det oftast med varmt vatten och såpa. Undvik diskmedel som innehåller fosfater och andra ämnen som skadar livet i vattnet.
- För att rengöra och polera fribord – välj miljömärkta produkter. Använd inte mer än nödvändigt och undvik att spilla på marken genom att placera ut en presenning under skrovet. Använd rätt skyddsutrustning för dig själv!
- Undvik så kallade nano-produkter.
Om du köper nytt
- Byt ut tampar och rep som börjat vittra. De kan avge mikroplast till naturen.
- Var uppmärksam när du köper dynor och kapell. Dessa produkter kan vara impregnerade med flamskyddsmedel eller andra kemikalier som är skadliga för både din hälsa och miljön.
- Välj produkter som håller länge, det är oftast bäst både för plånboken och miljön. Om en pryl är trasig, se om den går att laga istället för att köpa nytt.
Samla upp glykolen
- Om du använt etylenglykol för vinterkonservering, starta motorn på land och samla ihop all konserveringsvätska.
- Lämna in den uttjänta glykolen som farligt avfall till båtklubbens miljöstation eller till kommunens återvinningscentral.
- Undvik etylenglykol som är starkt giftigt för både människa och miljön. Använd den mer miljövänliga propylenglykolen istället i höst.
Om du ska använda bottenfärg
- Behöver du verkligen måla med giftig bottenfärg? Idag finns det många alternativa metoder för nästan alla båtar, exempelvis borsttvätt, skrovduk, båtlift eller möjligheten att semestra i sötvatten för att undvika påväxt.
- Om du inte kan använda en alternativ metod, välj en bottenfärg som är godkänd för det vatten där du har din hemmahamn (huvudsaklig förtöjningsplats).
- Har du din båt både i havet och i en insjö så är det reglerna för det känsligaste vattnet som gäller, läs mer på Kemikalieinspektionens hemsida här.
- Tänk på att inte måla mer än vad som behövs, det räcker oftast med att bättringsmåla på begränsade ytor.
Fler matnyttiga tips om hur båtägare kan minska sin miljöpåverkan finns på https://pakryss.se/dags-att-varrusta-baten/ www.sxk.se/miljo