Hem » Läsvärt, Nyheter

Läsvärt   Nyheter

Maxi 68:an Julia räddad

30 april, 2019 – 14.06 Kommentarer inaktiverade för Maxi 68:an Julia räddad

Den övergivna Maxi 68:an Julia på en strand på Mallorca är räddad. Ägaren är tacksam att många engagerat sig i båtens öde.

– Jag såg båten vid boj i hamnen, men efter att det blåst rejält hade den slitit sig och drev omkring utan att någon tog hand om den, säger Kai Staehler till På Kryss.
Kai Staehler är seglare till yrket och bland annat delägare i den tidigare svenska maxin CJ Legend som hette Nicorette när den slog världsrekord över Atlanten 1996. Kai, som bor i Tyskland, var på semester på Mallorca när han häromveckan blev inblandad i räddningsförsöket av den svenska båten.
– Trots att jag kontaktade den lokala polisen, sjöpolis och hamnkapten var det ingen som ryckte ut och tog hand om båten. Morgonen därpå låg den på stranden och vi försökte ta reda på vem ägaren var utan framgång. Men vi la ut bilderna i ett tyskt seglingsforum och jag är tacksam att ni också spred efterlysningen. Och så i söndags dök ägaren upp, en svensk kille i 30-årsåldern. Han hade gjort ett tillfälligt avbrott i sin långfärd i Medelhavet och rest till Stockholm. Han använder inte sociala medier, men gick in på marinans webbkamera och såg att båten drev. Då tog han flyget ner igen och vi träffades vid båten. Han var väldigt glad att höra att så många engagerat sig i att hitta honom och engagerat sig i båtens öde. Såvitt vi såg var båten inte skadad strukturellt och riggen var helt intakt.

Kai Staehler är besviken på att ingen tog hand om båten innan den drev upp på stranden.
– Det tillhör gott sjömanskap att hjälpa till i en sån situation. Även om ingen person var i akut fara, vet man inte vad en herrelös drivande båt kan leda till, säger Kai Staehler.

Johan Boström
johan@pakryss.se

 

,