Hem » Långfärd, Läsvärt, Nyheter

Långfärd   Läsvärt   Nyheter

Mia och Andy berättar om sitt arktiska äventyr

4 december, 2018 – 10.53 Kommentarer inaktiverade för Mia och Andy berättar om sitt arktiska äventyr

Redan på tredje dagen i Svalbard träffade de på en isbjörn. På onsdag berättar de i Marstrand om sommarens resa utanför sjökortets norra gräns i Arktis.

Paret och kryssarklubbarna Andy Schell och Mia Karlsson driver tillsammans företaget 59 North Sailing med sin Swan 48 Isbjörn som för det mesta också är deras hem. De har också långseglarvärldens största podd, On the Wind. Under de senaste fyra åren har de lagt runt 10 000 sjömil per år bakom sig i Karibien, över Atlanten och i Östersjön.

– Att planera in en resa till Arktis var självklart för oss. Vi har alltid längtat dit och båten heter faktiskt Isbjörn, säger Mia Karlsson.
– Efter att vi rustat båten på Orust gick vi iväg tidigt i våras. Förutom en fantastisk vecka i Lofoten valde vi att stå på för det mesta längs norska kusten och hela vägen upp till Svalbard.
– Det betalade sig, fyller Andy i och fortsätter:
– Vi slapp dimman eftersom luften fortfarande var minst lika kall som vattnet och det var nästan inga andra båtar där. Först när vi lämnade i juli så började de andra båtarna att komma.

Isbjörn

En mamma och hennes unge kalasar på en val med Mias och Andys Isbjörn i bakgrunden.

– Det var inte läskigt med isbergen som vi trott eftersom det var ljust dygnet runt och ingen dimma. Djurlivet var också överraskande rikt: isbjörn, valross, räv, blåval, knölval och andra valar. Den första isbjörnen såg vi efter tre dagar och sedan såg vi ytterligare tre björnar under tiden däruppe, berättar Mia.

– Upplevelsen att passera ut från sjökortets gräns norr om Svalbard var väldigt märklig. Det blåste tio meter per sekund och vi kryssade på norrut och passerade 80 grader nord där vårt kort tog slut, säger Andy.

– När vi passerat 80 grader kändes det verkligen som att vi var bortom kända vatten. Det var en bra plats att vända på! skrattar Mia som tillsammans med Andy håller ett föredrag om just resan till Svalbard i Marstrand på onsdag kväll.
– Vår första hamn i Sverige med Isbjörn var Marstrand när vi seglade över 2017. Det ligger varmt om hjärtat och vi skulle egentligen vilja utforska hela Bohuslän mycket mer än vi har hunnit med. Nu ligger Isbjörn i Portugal inför nästa resa västerut.

Klarade ni er undan ovädren därnere i höstas?
– Inte riktigt, vi lämnade Isbjörn i Lagos i september och kände oss väldigt trygga med det. Men bara ett par veckor senare kom Leslie, den tredje orkanen någonsin som nått Portugals fastland. Tack vare en vän på plats som höll koll behövde vi inte åka dit och allt gick bra.

59 North

Andy och Mia valde att segla till Svalbard relativt tidigt på säsongen.

I våras skrev ni i På Kryss om valet att arbeta tillsammans till sjöss. Att det är väldigt mycket jobb, men värt det. Tycker ni fortfarande så?
– Ja! säger Andy och Mia samtidigt och Andy fortsätter:
– Det är förstås mycket arbete, men vi får träffa fantastiska människor och se så mycket. Nu har vi faktiskt utökat flottan med en båt till, en Swan 59 som heter Ice Bear. Vi kommer att delvis ha parallella kurser ombord på de två båtarna och då har vi ett par skeppare som vi seglat med tidigare, bland annat Simon Börjesson (månadens medlem i På Kryss nr 1, 2019). Vi seglar över Isbjörn via Kanarieöarna i januari och fortsätter till Antigua där Ice Bear väntar. Om allt klaffar så seglar båda båtarna med kurser ombord under våren.

Vad gör ni här i Sverige utöver att hålla föredrag i Marstrand?
– Vi har ett litet hus nära min familj utanför Enköping, berättar Mia. Vi ska framförallt julmysa och ta det lugnt innan vi åker ner till Portugal, men det blir förstås en del jobb med podden och mycket planerande. Och så redigerar vi en bok om Svalbard. Och ännu har vi inte bestämt var vi tar vägen efter Karibien efter nästa år: österut eller Atlanten igen?

Mia och Andy håller föredrag på Marstrands havshotell den 5 december. Entrépris: 100 kronor.

LÄS MER: Stories from the Arctic: om föredraget i Marstrand

LÄS MER: På Kryss nr 4, 2018: Yrke seglare: så lever Mia Karlsson och Andy Schell på sin passion

Isbjörn

Isbjörn nådde aldrig packisen i Arktis, men väl glaciärerna som långsamt rinner ner i havet.

Johan Boström
johan@pakryss.se

, , ,