Hem » Nyheter

Nyheter

Miljonstöd till historiska fartyg

14 maj 2018 – 18:58 Kommentarer inaktiverade för Miljonstöd till historiska fartyg

Nio fartyg delar på årets stöd från Sjöhistoriska museet. Bland annat ska ett av världens äldsta fraktfartyg rustas upp.

Gemensamt för nästan alla fartyg som får del av det statliga stödet är att de ägs av ideella föreningar som exempelvis Segelfartyget Linnéa i Gamleby som ska byta spant och bottengarnering. Vänergaleasen Mina i Lidköping behöver hjälp med skrovarbeten och Stockholms enda ångdrivna Djurgårdsfärja får bidrag till reparation av ångmaskinen. Ett av få historiska fraktfartyg som fortfarande används är Sydfart som byggdes vid Thorskogs mekaniska verkstad och skeppsvarv 1879. Rederiet ska byta den aktre masten och ett par dävertar.
– Vi är medvetna om att ägarna till dessa flytande klenoder tar ett stort ansvar för detta viktiga kulturarv, säger Fredrik Blomqvist, intendent på Sjöhistoriska museet som fördelar en miljon per år i samråd med bland annat föreningar för historiska fartyg.
– Både kunskap och traditionell teknik behöver värnas för framtiden och vi hoppas att stödet från oss bidrar till att upprätthålla landets historiska flotta – även om vi bara bidrar med en mindre del av kostnaderna, säger Fredrik Blomqvist.

Fartygsstödet har delats ut av myndigheten sedan 1991 och kan i första hand sökas av ägare till före detta yrkesfartyg som k-märkts av Sjöhistoriska museet. Beslut om fördelningen sker i samråd med Arbetets museum, Riksantikvarieämbetet, Transportstyrelsen och rikstäckande föreningar för historiska fartyg. Ett kriterium för tilldelning av stöd är att fartyget är tillgängligt för så många som möjligt.

Westkust

Westkust seglar på Väskusten och får 150 000 till däcksrenovering.

Mottagande fartyg av stödet 2018:

  • Ångfartyget Djurgården 3, Stockholms stad och län
  • Motorfartyget Harry, Lysekil, Västra Götalands län
  • Segelfartyget Linnéa, Gamleby, Kalmar län
  • Segelfartyget Mina, Lidköping, Västra Götalands län
  • Ångfartyget Polstjärnan, Karlstad, Värmlands län
  • Ångfartyget Rex, Hallstahammar, Västmanlands län
  • Motorfartyget Sydfart, Kalmar kommun och län
  • Ångfartyget Trafik, Hjo, Västra Götalands län
  • Segelfartyget Westkust, Orust, Västra Götalands län

LÄS MER: Om statens stöd till fartyg och maritima kulturmiljöer [ Sjöhistoriska museet ]

Rex, Skantzsjön

Bogserbåten Rex byggdes 1902 vid Thorskogs Mekaniska Verkstad. Ångmaskinen var på 80 hästkrafter och hon hade en fällbar skorsten. Nu får Rex 100 000 till renovering av trädäcket.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

,