Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Minimal kontroll trots skärpta utsläppskrav

13 januari, 2015 – 09.00 Kommentarer inaktiverade för Minimal kontroll trots skärpta utsläppskrav
Göteborgs hamn

Uddlöst verktyg? Trots skärpta krav på svavelutsläpp och ökade kontrollmöjligheter som sniffer-utrustning i Göteborgs hamn (bilden) är risken för sanktioner mot miljöbovarna liten.

Trots att kraven på sjöfartens utsläpp av svavel skärptes rejält vid årsskiftet är risken att miljöbovarna åker fast fortsatt minimal. Inte ens en halv procent av fartygsanlöpen kontrolleras, enligt Transportstyrelsen.

Sveriges största hamn Göteborg har under flera år testat en så kallad sniffer: utrustning som mäter halterna av bland annat svavel från fartygen som kommer in till hamnen. Men metoden är inte godkänd av någon myndighet och mätningarna sker bara på en sida av farleden.
Fartygsbränsle i Sverige får sedan första januari innehålla maximalt 0,1 procent svavel från tidigare tillåtna en procent. Internationellt gäller 3,5 procent. Bränsle med låg svavelhalt är betydligt dyrare än höghaltigt och kan vara mer svårtillgängligt.
Att det fuskas med billigt svavelhaltigt bränse är uppenbart eftersom Transportstyrelsen har ertappat flera fartyg trots den minimala kontrollen. Av 31 anmälda fartyg mellan 2010 och våren 2014 har ingen åtalats för brott i samband med svavelutsläpp.
Svavel är en av de största källorna till försurning av sjöar och hav.
/Redaktionen

,