Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Minitest: Båttäckning

12 oktober, 2011 – 15.38 Kommentarer inaktiverade för Minitest: Båttäckning

Alla båtar mår bra av att stå torrt under vintern, eftersom vatten gärna letar sig in och kan orsaka frostsprängning. På marknaden finns många olika slag av båttäckning. Vi har testat en ny variant, som har fördelen att vara lätt att sätta upp och stuva undan.

Kryssarklubbsmedlemmen Lars Kjellberg har under några år arbetat med att konstruera en båttäckning. Sedan förra hösten säljer han den på marknaden under namnet EasyTec. Det är en minimal konstruktion med ett antal två meter långa skarvbara plaströr, som sitter i en sydd ficka i takåsen. En vit formsydd 220 grams presenning och stora plastklädda metallkrokar för fästning av ställningen i båtens för och akter ger en bågformad takås. Hela paketet står på båten och behöver ingen förankring i marken.

Två varianter av täckningar har testats av oss på en segelbåt och en motorbåt under hela den tämligen snörika vintern 2010-2011. Denna vinter bjöd dock inte på några kraftigare vindar. De största fördelarna med EasyTec är att den är lätt att sätta ihop – inga verktyg behövs – och sätta på plats på båtarna. Det tog bara en dryg halvtimme att skarva ihop rören, trots att en del längdanpassningar för takåsrör och stödben behövde göras med hjälp av såg.

För att skapa stabilitet åt takbågen använder man ett eller flera stödbenspar för att hålla upp takåsen.

S-krokar som krokas fast på pulpit eller i knapar bildar ändpunkter på takåsröret. Allt är en smula flexibelt och tål även hårda vindar, eftersom det är lite eftergivligt utan att presenningen fladdrar.

En fördel med EasyTec är det relativt låga priset (från 1 400 kronor för en liten motorbåt, upp till 3 200 kronor för en båt på 7–9 meter), den skapligt kraftiga 220 grams presenningen och att den packas ihop till ett tämligen litet paket när man stuvar undan den för sommaren. Nackdelen är att det är svårt att ta sig in i båten, därför att takåsen går ner över både akter och för, och man kan behöva åla sig in.

Sömmens kvalitet i takåsfickan var inte perfekt, men ska vara åtgärdat till i år enligt företaget.

Pris: från 1 400 kr. För vår motorbåt (5 m) 2 700 kr. För segelbåt (8 m) 3 200 kr. Extrastöd: 175 kr/par. Förtöjningsrep och morakniv medföljer i paketet.

Mer info: www.rapidmarin.se/easytec