Hem » Nyheter

Nyheter

Minska olyckorna i sommar!

11 juni, 2013 – 15.26 Kommentarer inaktiverade för Minska olyckorna i sommar!

flytvastbroschyrNu har sommaren börjat på allvar och allt fler åker ut med båten. Därför är det ännu viktigare att vara rätt rustad för alla eventualiteter och inte utsätta sig för onödiga risker.

Åtta personer har omkommit i fritidsbåtolyckor i år, mer än dubbelt så många som motsvarande tid förra året då tre personer omkom, rapporterar Transportstyrelsen. I genomsnitt omkommer 35 personer varje år i fritidsbåtsolyckor. De flesta olyckor inträffar från april till september, så förhoppningsvis kan vi bryta trenden om vi är försiktiga nu.

Under 2012 omkom totalt 23 personer i olyckor med fritidsbåtar. Det var en minskning från 40 omkomna under 2011. Under de fem första månaderna 2012 omkom tre personer. Och de preliminära siffrorna för 2013 visar alltså på en ökning jämfört med 2013.

– 2013 har börjat avsevärt sämre än 2012. Jämför man med genomsnittet för januari till maj de senaste åtta åren ligger 2013 över genomsnittet på sex omkomna, säger Jonas Ekblad, utredare av fritidsbåtolyckor på Transportstyrelsen.

Fall överbord och kantring är de vanligaste orsakerna till dödsolyckor från fritidsbåtar och endast en av tio drunknade bär flytväst. Transportstyrelsen och Svenska Livräddningssällskapet har tagit fram en faktabroschyr som hjälper dig att välja rätt flytplagg till alla i båten. Ladda ner den gratis här.

I senaste På Kryss (5-2013) uppmärksammar vi de hjältar som ser till att olyckorna hålls på ett minimum.