Hem » Nya prylar/båtar

Nya prylar/båtar

Motorbåt seglar med drake

29 mars 2010 – 21:49 Kommentarer inaktiverade för Motorbåt seglar med drake

I På Kryss skriver vi en hel del om långsegling – men man måste inte ha en segelbåt för att ge sig ut på långfärd. Roddbåt, kajak eller motorbåt fungerar lika fint.

Men när man sätter segel på en motorbåt och ”seglar” över Atlanten – och dessutom bara har med sig 30 liter diesel, då är det också långfärd. Och en långfärd som just nu är halvvägs över Atlanten.

Seglet, eller draken, är utvecklad av det franska företaget Omegasail och fungerar upp mot 70 grader mot vinden – men naturligtvis bäst på läns och slör – och med den planerade motorkatamaranen som ger lite mindre motstånd i vattnet räknar Kite Power Boat-projektet med att kunna göra upp mot 6-7 knop. Draken har uppblåsbara lik som dels gör att den håller formen men också flyter på vattnet om vinden skulle mojna. Den beräknas fungera från ungefär 3-4 m/s.
Draken kontrolleras med elektriska vinschar eftersom krafterna blir stora. Den flyger ett tiotal meter ovanför och framför båten och till skillnad från en segelbåt så lutar inte båten på grund av vindtrycket på seglet och masten, även om naturligtvis vågorna märks fortfarande.

När får vi se den första motorbåten med en drake i svenska skärgården?

Fakta:
Ett projekt, Kite Power Boat, som startade den 16 mars 2010 för att segla med en nio meter lång motorbåt, en engelsk Catalac, med katamaranskrov, med en 40 kvadratmeter stor drake från Kanarieöarna till Västindien, en sträcka på runt 2700 nautiska mil. Läs mer om projektet på Kite Power Boat.

, , ,