Hem » Nyheter

Nyheter

Najad flyttar tillverkningen till Uddevalla

11 maj, 2018 – 12.10 Kommentarer inaktiverade för Najad flyttar tillverkningen till Uddevalla

Najad flyttar sin tillverkning från Henån på Orust till Sail Yards varv i Uddevalla. På varvet i Uddevalla har Arcona tillverkat båtar sedan 2016 och där har också Najad inrett flera båtar tidigare.

Najad köpte tidigare i år Arcona och samordnar nu produktionen genom att lägga ner verksamheten i Henån på Orust. Tillverkningen av Najad har delvis skett på Sail Yard i Uddevalla genom att båtar inretts där när kapaciteten i Henån inte räckt till. Nu kommer hela produktionen av Najads båtar att flytta de mindre än tre milen till Sail Yard-varvet i Sörvik vid Byfjordens nordöstra ände mot Uddevalla.

Varvet Sail Yard ligger på Uddevallavarvet där bland annat över 300 meter långa oljetankers byggdes fram till mitten av 1980-talet. Efter att varvsindustrin lagts ner uppförde Volvo lokaler för bilproduktion och det är dessa som Sail Yard tog över 2016. Sail Yard grundades av Magnus Larsson som tidigare varit båtbyggare på bland annat Najad. Arconas större båtmodeller, 465 och 435, byggs på varvet i dag.

Najad 395 AC

Najad 395 AC premiärvisades på Allt för sjön där Najads köp av Arcona också blev offentligt.

Najad skriver i ett pressmeddelande att företaget tar ”ett viktigt steg i utvecklingen för båda märkena med en synkroniserad affärsmodell och produktionslinje”. Flytten av produktionen ska, enligt Najad, inte innebära någon förändring för underleverantörer jämfört med tidigare planer. ”Förändringen innebär att Najad och Arcona effektiviserar från tre produktionsställen till två nya och moderna anläggningar”.
Enligt tidningen Bohusläningen är tre anställda i Henån uppsagda, men det framgår inte av Najads information hittills på fredagen om de berörda erbjuds arbete i Uddevalla eller annan sysselsättning. Jörgen Ottosson var vd för Najad vid köpet av Arcona, men har nu lämnat företaget.

Najad är mitt i en lansering av tre nya modeller varav den första N395 AC ställdes ut på Allt för sjön och nu seglar. N395 CC och den uppdaterade N505 ska byggas i Uddevalla.

LÄS MER: Najads sajt

Johan Boström
johan@pakryss.se

,