Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Nautisk bokkväll

25 oktober, 2010 – 00.32 Kommentarer inaktiverade för Nautisk bokkväll

En torsdagskväll i slutet av oktober bjöd Kryssarklubben, På Kryss, Nautiska Bokklubben och Norstedts förlag in till en kväll där författarna till sju aktuella böcker presenterade tankarna och upplevelserna bakom titlarna.

Det var den första gången vi från På Kryss gjort denna typ av träff och tyvärr hade vi grovt underskattat hur många som vi trodde skulle vilja komma och drygt 70 personer fick beskedet att det var fullt, vilket det var flera dagar innan sista anmälningsdagen. Trots det var cafeterian på Norstedts förlag mycket välfylld och många fick stå och lyssna. Totalt hade ett knappt 170-tal bokläsande båtintresserade hittat till Riddarholmen i centrala Stockholm.  

Arrangörerna bjöd på öl och goda wraps och en chans att träffa gamla eller nya bekanta, innan författarna – Sören Colbing, Bengt Jörnstedt, Bo och Lisa Malmros, Heinz och Miriam Roegner, Birger Sjöberg och På Kryss redaktör Micke Westin – klev upp på scenen en och en för att berätta om sina böcker.

Sören Colbing har skrivit och fotat om de olika årstiderna i skärgården under många år och hans  bästa bilder från flera decennier är med i boken. Han berättade också att många var förvånade över att han som fotograf skrev sina egna texter.

Bengt Jörnstedts bok om vackra klassiska segelbåtar tyckte han var ett drömprojekt som han velat göra i många år.

Bo och Lisa Malmros berättade om sin jordenruntsegling och nödvändigheten att göra dagliga anteckningar och föra dagböcker för att få en levande beskrivning av resan när man väl är tillbaka i Sverige.

Heinz och Miriam Roegner seglade runt jorden för andra gången och har skrivit sina andra bok om den seglingen, en segling som Heinz berättade kom till efter en särdeles jobbig segling från Brasilien till Azorerna då de utmattade bestämde sig att de ville göra en segling till.

Birger Sjöbergs bok med erfarenheter att lära av och en samling berättelser med utgångspunkt i historien från Birgers skrivarbod på Musö i Fjällbacka skärgård, ett samband där också namnet på boken ”När Goldie Hawn kom in från sjön” förklaras.

Micke Westin passade på att påpeka att elboken Elsystem ombord var skriven för dem som inte ville lära sig teorin bakom el utan bara uppgradera sitt elsystem, vilket var anledningen att boken kom till eftersom han saknade detta saknades bland befintliga böcker.

Kvällen avslutades med frågor och boksignering. Bokklubben hade ett välfyllt bokbord där böckerna fick strykande åtgång och man var i ett par fall tvungen att hämta böcker i förlagsreceptionens utställning för att de skulle räcka till alla. Man skickade också med en påse med var och en hem med lite smått och gott efteråt; en dynamoladdare till mobiltelefonen, en vattentät påse till samma telefon, en vattentät säck, en På Kryss och lite annat.

Alla arrangörerna var mycket nöjda och hoppas göra någonting liknande snart igen.