Hem » Mitt På Kryss

Mitt På Kryss

Navionics nav-app äntligen med S57

12 maj, 2014 – 10.07 Kommentarer inaktiverade för Navionics nav-app äntligen med S57

navionics_12maj14_1Från idag (12 maj) har Navionics börjat uppdatera sina digitala sjökort med sjökartedata från Sjöfartsverkets databas, det som brukar kallas S57.

Det vi kan se idag är inte helt färdigt men är möjligt för alla som har appen att ladda ner och titta på.

Och det jag ser, som testat appar ett flertal gånger de senaste åren, verkar mycket lovande – det är förvisso fortfarande en del som behöver fixas till, men alla officiell data ska finnas där och grund och prickar som tidigare försvann i vissa zoomlägen syns nu även utzoomat.

Just presentationen i olika zoomlägen har varit ett område där Navionics kritiserats tidigare (läs också Navionics svar)…

Några fördelar har försvunnit. S57-databasens strandlinjer är inte lika bra som de egna strandlinjer Navionics gjort tidigare med hjälp av flygbilder. Gör man flygfoto-overlay på landkonturerna ser man att det diffar. Där det spelar roll, som till exempel hamnar, kommer Navionics att förbättra strandlinjerna och skicka ut uppdateringar. Sjöfartsverket själva jobbar också med strandlinjerna, ett projekt som ska gå över många år.

Täta uppdateringar

Här är en annan fördel med Navionics – det har en tjänst som heter ”Freshest data” vilket innebär att sjökorten uppdateras löpande och man behöver inte vänta, som för vissa appar som bara uppdaterar sjökorten en eller två gånger per år. Bra!

”Freshest data” innebär att så fort man har fixat en förbättring eller rättat ett fel så kan du ha det samma dag. Tag därför till vana att alltid uppdatera ett område du är på väg in i – det kräver mobiluppkoppling, men passa på när du ligger i hamn och kanske till och med har WIFI.

navionics_12maj14_2Presentation av S57

Några saker som ska fixas till är att övervattensstenar i S57 databasen markeras som grå ringar, ska få samma färg som land och bli tydligare som hinder. En del vassruggar har just nu en turkos färg men ska bli en prickad linje som visar vassens utbredning.

Sedan är det också broar som enligt S57 standarden bara är tunna streck, som man måste klicka på för att få brohöjden, ska göras tydligare i kommande uppdatering.

Skandinavienansvarige Hans Christian Grande berättar att det varit ett stort jobb men att han är nöjd. Han säger också att ingen sjökarta är perfekt. Han hoppas dock att det användarinsända materialet ska få större plats i framtiden.

Hans Christian berättar att i Norge är det okej att dela djupsiffror och att det kan förbättra grundmaterialet där fritidsbåtar rör sig – bara i Norge uppskattar man att det finns tiotusentals grund som inte är med i de officiella sjökorten, som i första hand ser till att handelssjöfarten och de utprickade lederna ska vara rätt.

I Sverige är delning av djupdata bara tillåtet i insjöar än så länge och inte längs kusterna och våra skärgårdar. En ändring tycks vara på gång men är just nu försenad eftersom en lagändring krävs.

Sammanfattning: Med denna uppdatering  presenterar Navionics iPad-app ”Europe HD” en väsentlig förbättring. Sjöfartsverkets S57 data måste trimmas en del innan presentationen blir så bra som möjligt, men det kommer troligen vara klart innan semestrarna. Priset på uppdateringar är 379 kr/år. Vilket jämfört med en del konkurrenter på läsplatte-appar kan anses vara prisvärt. Speciellt som Hydrographicas specialkort ingår.

Vi återkommer framöver när vi testat fler funktioner.