Hem » Löpsedel, Nyheter

Löpsedel   Nyheter

Nominera till vattenmiljöpriset Sjöstjärnan

4 februari, 2016 – 07.35 Kommentarer inaktiverade för Nominera till vattenmiljöpriset Sjöstjärnan

SjöstjärnaI fjol gick priset Sjöstjärnan till Kävlingeåns vattenråd i Skåne. Vem eller vilka blir årets pristagare och får 50 000 kronor till vattenvårdsarbete?
– Vi vill uppmärksamma lokalt vattenvårdsarbete, särskilt insatser som bygger på samarbete och samverkan mellan olika intressen, säger Björn Sjöberg, avdelningschef för Havs- och vattenmyndigheten, HaV.

Havs- och vattenmyndigheten, Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och Sveriges kommuner och landsting (SKL) står bakom priset. Priset är ett nationellt vattenmiljöpris och delades ut för första gången i fjol då 80 förslag lämnades in.

– Vi hoppas självklart på lika stort intresse i år. Det här är ett viktigt pris som lyfter fram goda exempel på viktiga insatser för bättre vattenmiljö, säger Björn Sjöberg.

Fjolårets vinnare Kävlingeåns vattenråd är ett exempel på hur långsiktigt miljöarbete ger resultat. Totalt har tio kommuner samarbetat i projekt för att minska övergödningen, dels vid Kävlingeån och dels vid Höje å. Arbetet fortsätter och nu finns samarbetsavtal fram till år 2021. Även olika myndigheter och EU bidrar med pengar. Arbetet startades på 90-talet och hittills har det satsats mellan 140 och 150 miljoner kronor i Kävlingeåprojektet och cirka 50 miljoner i Höjeåprojektet.

– Så här borde alla kommuner arbeta med vattenvård, sa projektsamordnaren Jonas Johansson när han mottog priset i fjol vid Havs- och vattenforum i Göteborg.

Pristagare kan vara enskild person, en organisation, en förening, ett företag eller en kommun. Priset delas ut till pågående eller avslutade insatser eller projekt som genomförts inom Sverige och som präglats av lokalt engagemang, god miljönytta, samarbete och samverkan mellan olika intressen. Förutom pengarna får vinnaren hedersdiplom och möjlighet att berätta om sitt arbete på årets Havs- och vattenforum i Göteborg den 24–25 maj.

Alla som vill kan föreslå kandidater till priset. Gå in på Havs- och vattenmyndighetens hemsida och fyll i formuläret. Den 22 april är sista dagen att skicka in nomineringar.

redaktion@pakryss.se

, , ,