Hem » Ombord

Ombord

Ny film: Kon-Tiki

12 mars, 2013 – 08.27 Kommentarer inaktiverade för Ny film: Kon-Tiki

Den norsk-engelsk-danska filmen om Thor Heyerdahl och hans resa med Kon-Tiki från Peru till Polynesien har snart premiär i Sverige och Europa.

Nästan en miljon norrmän har sett Espen Sandbergs och Joachim Rønnings (Bandidas & Max Manus) film Kon-Tiki med Pål Sverre Hagen som Thor Heyerdahl och Gustaf Skarsgård som den svenske äventyraren Bengt Danielsson. Skavlans bror har varit med och skrivit manus.

Kon-Tiki är Norges största och dyraste filmproduktion hittills och har premiär den 22 mars i Sverige. En trivial fact är att alla scener spelades in två gånger, en gång med engelska med kraftig norsk brytning och en med ”perfekt” engelsk-amerikanskt uttal för den engelskapråkiga publiken.

Scenerna spelades in i Norge, Sverige, Bulgarien, Maldiverna och Thailand. Långt från Söderhavet med andra ord, men det märks såklart inte i filmen.

Originalfärden gjordes redan 1947 från Peru, där balsastockarna från Amzonas djungler sattes ihop, till Tuamotus i Tahiti Nui (Franska Polynesien) för att försöka bevisa att öarna kunde ha befolkats från Sydamerika. Numera anses det bevisat att polynesierna härstammar från Asien, men det är likafullt en fascinerande berättelse.

Filmen fördjupar sig inte så mycket i den bakomliggande drivkraften hos Thor utan mer på action med farliga hajar och döden lurande bakom varje vågkrön. Men vi som gillar sjön kan njuta av den i alla fall – det är sällan vi får något att titta på.

Vill du se mer om filmen kan du se vad det svenska cgi företaget Important Looking Pirates i Stockholm gjorde med hajarna till filmen (kanske du ska se den här efter att ha sett själva filmen?):