Hem » Långfärd, Läsvärt, Nyheter, Säkerhet

Långfärd   Läsvärt   Nyheter   Säkerhet

Bohusläns bästa ankringsvikar

13 januari, 2017 – 08.21 Kommentarer inaktiverade för Bohusläns bästa ankringsvikar

Trött på stojiga gästhamnar, men osäker på var den där skyddade viken ligger? Nu tipsar Västkustkretsen om 36 ankringsvikar från Halland till norska gränsen i nyutgivna Ankarplatser i Bohuslän.
– Vi har satsat på bättre flygbilder och tips på ankringsteknik, säger Jan Billig från kommittén som ger ut boken.

Ankarplatser i Bohuslän gavs ut första gången för tolv år sedan.
­­­– Den var populär och fyllde verkligen ett behov, säger Jan Billig som är ordförande för Hamn- och ankarplatskommittén som löpande ger ut guider till Västkusten.
­– När den tog slut för några år sedan ville vi uppdatera med bland annat bättre flygbilder och passa på att ge tips om ankring, säger Jan.
Hamn- och ankarplatskommittén har under de senaste åren kartlagt och fotograferat vikarna och gjort ett urval av de med mest utrymme och bäst skydd för vind och sjö. De beskrivna ankringsplatserna sträcker sig från norra Halland upp till norska gränsen.

ankarplatserFlygbilderna i den nya utgåvan är tagna rakt uppifrån i mycket hög upplösning, så kallade lodbilder, som återger ankarvikarna på motsvarande sätt som en karta.

illJan Billig vill samtidigt lyfta fram guiden Västkustens naturhamnar som presenterar 300 naturhamnar med och utan blå bojar.
– Det finns gott om plats utanför hamnarna för en säker natt. Ju fler alternativ som finns att välja mellan, desto större frihet har man att själv planera.
Hindret för att inte använda sitt ankare för natten kan vara brist på kunskap och erfarenhet. Eller att man inte känner sin ankringsutrustning tillräckligt väl.
– Vi går även igenom säkerhetsaspekter och tipsar om ankringsteknik med text och illustrationer, säger Jan Billig.

Ankarplatser i Bohuslän släpps till försäljning på Båtmässan i Göteborg som invigs den 4 februari.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

, , , , , ,