Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter, Säkerhet

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter   Säkerhet

Ny karta med tillfälliga ufs-notiser

30 april, 2016 – 16.49 Kommentarer inaktiverade för Ny karta med tillfälliga ufs-notiser

Just nu pågår ovanligt mycket arbete med mätningar och byggen längs svenska kusten och i Mälaren. Tillfälliga underrättelser för sjöfarande, ufs t- och p-notiser, som varnar för just såna möjliga hinder finns nu presenterade på en karta på Sjöfartsverkets sajt.

Ufs-kartaUnderrättelser för sjöfarande är Sjöfartsverkets rättelser till sjökort och båtsportkort som exempelvis ett nyfunnet grund eller en ny färjelinje. Ufs-notiser kan också innehålla information om tillfälliga förändringar som påverkar navigering i svenska vatten. Tidigare har ufs-notiserna endast publicerats i tabellform, men nu lanserar Sjöfartsverket en karta med alla tillfälliga och preliminära ufs-notiser, t- och p-notiser. Kartan visar vilka områden som de aktuella t- och p-notiserna omfattar. Själv notiserna presenteras när man klickar på området.

T- och p-notiser rapporterar om förhållanden eller verksamhet av tillfällig art som exempelvis hamn- och farledsarbeten, ändringar av utmärkning, skjutvarningar, tillfälliga föreskrifter och liknande.
– Just nu händer det en hel del längs kusterna och i Mälaren, säger Svante Håkansson som är nautisk redaktör på Sjöfartsverket.
– I Stockholm påverkar både tunnelbaneundersökningen och arbetet inför Förbifart Stockholm. Det handlar bland annat om mätningar och undersökningar med pråmar och tillfälliga bojar. Och i Nynäshamn byggs en hydraulisk konstruktion som ska kunna svängas ut över hundra meter ut till kryssningsfartyg. Både i Nynäshamn och inne i Stockholm läggs det ut två nya kryssningsfartygsbojar.
– På Västkusten har vi den nya vågkraftsparken utanför Sotenäs som omfattar över hundra flottörer som är sju meter i diameter. Och i Göteborg har vi snart nya farleder utanför hamnen och i älven är nya Marieholmsbron snart klar, säger Svante.
För den som ska korsa Östersjön pågår arbetet med den ryska naturgasledningen mellan Ryssland och Tyskland längs ett omfattande område i höjd med Landsort i norr till södra Skåne.

LÄNK: Sjöfartsverkets nya karta med ufs-notiser (klicka på Ufs P- och T-notiser i högerspalten)

, ,