Hem » Nyheter

Nyheter

Ny leverantör av På Kryss

15 oktober, 2019 – 14.07 4 kommentarer

Från och med januari nästa år byter Kryssarklubben leverantör av På Kryss.
– Det är en prisfråga som lett till bytet, men läsarna ska inte märka så mycket tror vi, säger SXK:s kanslichef Per Berkhuizen.

Make Your Mark, tidigare Aller Custom Publishing, har producerat På Kryss i tio år. Både den tryckta tidningen och publiceringen på digitala plattformar har levererats av redaktionen på Make Your Mark. Inför förlängningen av avtalet till nästa år sa Make Your Mark i juni upp avtalet för att justera priset för produktionen. Bland annat för att anpassa det till en utökad digital publicering då avtalet inte har förändrats sedan januari 2010.
– Prishöjningen inför 2020 var så stor att vi gick ut i en offertrunda till andra möjliga leverantörer. Vi fick ett anbud från Adviser Studio som var avsevärt lägre. Prisfrågan var den viktigaste i upphandlingen, ansåg SXK:s styrelse och priset avgjorde, säger Per Berkhuizen.
– Vi är väldigt nöjda med Make Your Mark, men prisfrågan var viktig.

Adviser Studio har samma ägare som företaget Adviser som i dag säljer annonser i På Kryss. De producerar sedan tidigare bland annat tidningen Brukshunden.

I det nya avtalet med Adviser Studio ingår en ökad satsning på digital publicering och, så småningom, en omgörning av tidningen.

Sammansättningen av På Kryss nya redaktion kommer att publiceras senare under året. Året ut fortsätter den nuvarande redaktionen, under ledning av Johan Boström, att producera tidningen och publiceringen på pakryss.se och i sociala medier.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

 

4 kommentarer »

 • Kerstin Ekberg skriver:

  Kryssarklubben är ju, som jag uppfattar det, en medlemsorganisation. Det är inte en kundklubb och inte en privat firma. Medlemstidningen har en viktig roll för kontakten inom organisationen och den har en demokratisk funktion. Tidningen är för många medlemmar, kanske för de flesta, den enda och den viktigaste kontakten med organisationen. Att vara redaktör för en medlemstidning är också, som jag ser det, ett förtroendeuppdrag. Viktigast är läsarnas förtroende. Så språkbruket att denna medlemsorganisation ska ”byta leverantör” för medlemstidningen känns främmande. Och det är oroväckande att det enbart sker av ekonomiska skäl. Riktig journalistik kostar pengar. Hur blir det med den journalistiska integriteten när annonsbyrån även tar hand om det redaktionella innehållet?
  Kerstin Ekberg, Södertälje

 • Berndt Holmer skriver:

  På Kryss – i pappersformat – är en mycket viktig anledning för mig att vara medlem i SXK. Jag hoppas att redaktionsbytet inte ska leda till samma sak som jag numera upplever när jag läser SSRS tidning Trossen, att det känns att det är en köpt produkt gjord till stor del av folk som verkar ha föga sjövana.

 • Pierre Dunbar skriver:

  En jämförelse kan alltid vara av intresse, med tanke på det tidigare inlägget.
  Tidningen Veteranbåten ges ut med fem nummer per år. Produceras till stor del av volontärer, men kostar i produktion, det är oundvikligt. Som papperstidning har den en stark position i den klassiska delen av det klassiska båtlivet. Senaste numret är det 150e sedan tidningen etablerades för 36 år sedan, Utan stöd utgör den en stor del av medlemsavgiften, med 6-7 000 läsare postas den till de ca 2 600 medlemmarna i Veteranbåtsföreningen.
  Med detta vill jag säga att en tidning är en förutsättning för bra kommunikation där man kan dela erfarenheter, det kostar men det är det värt.

 • Stefan skriver:

  Förening med 400 medlemmar/200 medlemsbåtar klarar av på frivillig väg att ge ut 4 nummer per år.

  SXK med 40 000 medlemmar köper redaktionsjobbet, är det så dåligt intresse för ideellt arbete i en så stor förening?

  Jag har haft många uppdrag i föreningslivet och det har även gett mig mycket tillbaka.

  Undran från en seglande dinosaurie:-)

Lämna en kommentar

Lämna din kommentar här nedan, eller lämna en trackback från din webbplats. Du kan också prenumerera på dessa kommentarer via RSS

Var trevlig. Håll det rent. Håll dig till ämnet. Ingen spam.

Du kan använda dessa taggar:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar