Löpsedel Ombord
Ny miljövänlig båtbottenfärg funkar på havstulpaner
Svenska forskare kan ha hittat ett lite mer miljövänligt sätt att undvika havstulpaner och annan påväxt.
Det är en båtbottenfärg som i sommar testats i Västkustens saltare vatten. Kryssarklubbsmedlemmen Christer Pernhult är en av dem som testat på sin båt
– Denna färg är inte polerande utan sitter kvar på båten, så när larverna sätter sig fast och först då får dom i sig sin dos Ivermektin som är den substans som gör att vi blir av med dom från skrovet. När man har en oxiderande färg så släpper vi ju ut gift kontinuerligt i vår miljö, här gräver dom bokstavligt sin egen grav, säger Christer som i ett inslag från SVT beskrivs som ”smått lyrisk”.
Den nya färgen bygger på en doktorsavhandling av Emiliano Pinori på SP (Statens provningsanstalt som numera heter Science Partner).
– Vi tar bort upp till 30 procent av den koppar som fanns i färgen. I forskarvärlden är detta ganska revolutionerande, säger Emiliano Pinori i inslaget från SVTs Västnytt.
Den giftiga kopparn i båtbottenfärgen har ersatts av en molekyl. Det är en organisk substans, Ivermektin, som samma som används som läkemedel för parasitsjukdomar hos människan som orsakas av olika rundmaskar som kryper in i hud och ögon.
I inslaget från SVT uppges att färgen kommer testas nästa sommar på ett fyrtiotal båtar i Europa. Det görs miljötester och man jobbar på ett godkännande som ligger kanske 5-10 år bort.
– Vi har testat bland annat ultraljudssändare under båten under flera år och de fungerar i vart fall inte för oss och vi har letat länge efter en färg som fungerar och som trots det inte påverkar miljön, berättar Christer.
Läs mer om projektet på www.leaf-antifouling.eu