Hem » Läsvärt, Löpsedel, Nyheter

Läsvärt   Löpsedel   Nyheter

Nya SXK-utbildningar varvar teori och praktik

18 juni, 2019 – 13.53 Kommentarer inaktiverade för Nya SXK-utbildningar varvar teori och praktik

Kryssarklubbens nya utbildningscenter i Stockholms skärgård satsar på att förena teori och praktik under kurserna som startar i augusti.
– Först pratar vi och sen testar vi i båtarna. Så här borde alla båtlivsutbildningar vara, säger läraren Anders Lindberg.

Under sensommaren hålls de första helgkurserna på Svenska Kryssarklubbens utbildningscentrum i Malma Kvarn i Stockholms skärgård. Utbildningarna riktar sig till deltagare från hela Sverige och förenar teori och praktik på Kryssarklubbens anläggning Malma Kvarn i Stockholms skärgård.
– Klassrummet ligger tvåhundra meter från bryggan där båtarna ligger. När vi ska lära oss manövrera i en hamn går vi först igenom det i teorin och ger oss sedan ut i båtarna och ser vad som händer. Det är ett väldigt effektivt sätt att lära sig de här ämnena, säger Anders Lindberg som är en av fyra lärare knutna till utbildningscentret.

Malma Kvarn

Utbildningsanläggningen Malma Kvarn ligger mitt i Stockholms skärgård och kan nås med buss, egen båt eller bil.

Anders är uppvuxen i skärgården och köpte sin första egna båt som 17-åring. Efter lumpen som röjdykare har han inte tillbringat en enda sommar på land, utan utforskat bland annat Östersjöns, svenska västkustens och Medelhavets kuster med båt.
– Jag har utbildat inom båtliv de senaste tio åren och sett hur viktigt det är att gå igenom ett ämne i lugn och ro i teorin för att sedan pröva på därute på vattnet. Det är både roligare och gör att alla elever hänger med och lär sig, säger Anders Lindberg.

Förarbevis Kustskepparbevis

Anders Lindberg är erfaren skeppare och utbildare och en av de fyra lärarna som är knutna till SXK:s nya utbildningscenter.

I slutet av augusti hålls en kombinerad kurs för förarbevis och båtpraktik och i början av september hålls en kurs i mörkernavigering och säkerhet, med bland annat livflotteövningar och brandsläckning ombord. Inga förkunskaper krävs.
– Äntligen kan vi slå upp dörrarna till den här pärlan för alla, säger Kryssarklubbens Mats Persson som är en av de drivande bakom utbildningscentret.
– Malma Kvarn har allt som behövs för effektiva och roliga båtlivsutbildningar, fantastiska lärare och en anläggning mitt i skärgården som alla kan nå. Hittills har det bara varit barn och ungdomar som fått ta del av anläggningen. Det är på tiden att vi tar vara på det vi har även för vuxna.

För praktikpassen används Malma Kvarns egen Zumo, en stor snipa med inombordare och roder samt anläggningens nya rib med rejäl utombordare. En Targa 32 med kabin används för mörkernavigering.

Anläggningen kan nås med egen båt, buss eller bild och i kurserna ingår mat och husrum.
– Finns det tid till övers ligger skärgården ett steg utanför dörren och vi hoppas alla ska trivas i gemenskapen som vi har härute, säger Mats som just avslutat målningen av den nya krogen nere vid hamnen tillsammans med andra frivilliga.

Anmälningarna har just öppnat för sensommarens kurser och ytterligare kurser ska hållas i vår. Kursavgifterna är rabatterade för SXK-medlemmar.

LÄS MER: Anmälan och information om kurserna [ SXK:s webbplats ]

Malma Kvarn förarbevis

Malma Kvarns rib och snipa används i bland annat förarbevisutbildningen. Bild: Monica Nordell

Malma Kvarn SXK

Malma Kvarn utvecklas och underhålls med frivilliga krafter. Här är ett målarlag med Mats Persson, Gunilla Ekholm, Ingvar Borgström och Claes Nylander.

Redaktionen
redaktion@pakryss.se

 

 

 

,