Läsvärt
Ödesnatten på Vättern
Thom Britten Austin har för egna pengar gjort en film om mörkläggningen som följde efter det fartyget Per Brahe gick till botten med 24 människor ombord en blåsig novembernatt 1918.
Förlisningen utanför Hästholmen skapade stora rubriker, inte minst för att den kände konstnären John Bauer med fru och son fanns ombord. Filmskaparen Thom Britten Austin, systerson till Ingmar Bergman, jämför olyckan med Estoniakatastrofen. Han ville undersöka om det verkligen var så enkelt som att Per Brahes kapten Theodor Boija ensam bar ansvaret för katastrofen som det fastslogs i Jönköpings rådhus i februari 1919 skriver Jönköpings-Posten.
Efter att ha fått tillgång till de 280 sidorna från sjöförhören kunde Thom Britten Austin konstatera att fartyget i själva verket var överlastat. Bland annat låg 40 tunnor fruktmos som vägde 800 kilo vardera osurrade uppe på däck, något som indirekt orsakade katastrofen. Även om det blåste friskt när fartyget lämnade Gränna hamn var det inga stormbyar. Det visade sig också att rederiet Göta Kanal-bolaget hade för vana att lasta tungt och ligga på kaptenen att hålla en pressad tidsplan till Stockholm.
Filmen är tänkt att visas på 19 olika biografer runt Vättern och den har belönats med tre utmärkelser på filmfestivaler i Venedig, Prag och Luleå. Den 18 februari 2021, årsdagen för sjöförhöret 1919, är filmen tänkt att visas i Per Brahesalen i Jönköping.
Kanske en fundering om att mörkläggning inte började med Estonia???
Vill gärna se den! Men blir Brahesalen smittsäker?
En tunna fruktmos som väger 800 kg måste vara mycket stor. Ett oljefat innehåller ca 165 kg vätska (beroende på väskans densitet) så tunnorna måste ha varit nästan 5 gånger så stora. Är det verkligen möjligt?
Hej, skulle vara intressant att få kolla den hemma också. Kanske vet ni någon som komma strimma den i framtiden?