Hem » Nyheter

Nyheter

Ökända grund

19 januari, 2013 – 13.14 Kommentarer inaktiverade för Ökända grund

Runt 140 olika förslag på grund har kommit in. Dessa har lett till drygt 30 sjökortsrättelser, där man kontrollerat med hjälp av flygfotografi och i ett fall utanför Västervik med en sjömätning. Bland de insända förslagen kommer tre vinnare att meddelas på Båtmässan i Älvsjö i vår.

Ett av de mest välbesökta grunden ligger innanför fyren Svinbådan i Öresund. Varje år går flera båtar på så hårt att de måste dras loss av Sjöräddningssällskapet. Grynnorna är tydligt utmärkta i sjökortet och tidigare med en stor röd prick. Men det hjälpte inte alltid. ”Det har ofta rört sig om danska seglare, som inte använt sina elektroniska sjökort och som inte upptäckt den befintliga pricken innanför fyren. Det har varit dagsljus och lugnt väder när de flesta grundstötningarna skett”, rapporterar Transportstyrelsen. Sjöfartsverket lade därför ut två stora västmärken försommaren 2012. Sedan dess har ytterligare 2-3 båtar gått på grundet berättar Lars-Göran Nyberg, som jobbar med sjösäkerhet på Transportstyrelsen.

Framförallt båtförsäkringsbolagen skulle kunna tjäna stora pengar på att låta märka ut de 50 mest ”besökta” grunden. Det går även i fortsättningen att rapportera grund på www.ökändagrund.se