Hem » Ombord

Ombord

Sjömanskap 2.0: Okej att rotera sjökort

25 oktober, 2013 – 06.11 Kommentarer inaktiverade för Sjömanskap 2.0: Okej att rotera sjökort

snurrat_kortMed de nya sjösportkorten i A3-format är det lätt att rotera sjökortet i knät så att man alltid har kursen upp – ett bra sätt att minska vanliga misstag när man till exempel går en sydlig kurs.

Traditionellt har man haft sjökorten på navigationsplatsens bord och bara storleken har gjort det svårt att vrida dem utan att riskera att skrynkla eller förstöra papperskorten.

Men numera är det hel okej att göra som orienterarna, där själva sporten är att vara duktig på att finna sin väg, ofta i svår terräng. De vrider alltid kartan efter dit de är på väg, det vill säga ”kurs upp”!

Och det är betydligt enklare för hjärnan att jämföra kort och verklighet när öarna i sjökortet ligger åt samma håll när man tittar upp från sittbrunnen. Det kanske är lite svårare att läsa texter och namn på öar, men det spelar mindre roll under navigationen.

I de allra flesta plottrar och navigationsappar kan man numera välja nord upp eller kurs upp. Har man dessutom en radar ombord så finns det god anledning att lätt kunna jämföra sjökort och radarbild. Det finns förvisso radar med nord upp, men de är fortfarande dyra och kräver dessutom en extra och dyr (gyro- eller GPS-) kompass.

Så det finns inga egentliga hinder att rotera sina sjösportkort oavsett vad traditionalisterna och bakåtsträvarna anser – det viktigaste är att du känner dig säker med ditt arbetssätt och finner din väg mellan grynnorna. Testa!