Nyheter
Rekordmånga olagliga ålryssjor beslagtagna
Fler olagliga redskap för ålfiske är beslagtagna i år än någonsin sedan fiskeförbudet infördes 2007. Kontrollerna är också fler än tidigare, men tjuvfiskarna byter fiskeområden, enligt Havs- och vattenmyndigheten.
Tjuvfisket efter den rödlistade och starkt utrotningshotade ålen fortsätter i svenska vatten. Hittills i år har Havs- och vattenmyndigheten, HaV, upptäckt och beslagtagit 204 redskap jämfört med totalt 163 redskap under hela förra året. Hittills i år har också 226 ålar släppts från olagliga ryssjor.
– Vi ser inga tecken på att det olagliga ålfisket minskar vilket är väldigt oroande, säger Martin Bjerner, enhetschef på Hav, i ett pressmeddelande.
– Istället ser vi att fisket flyttas till nya områden efter våra kontroller.
Den europeiska ålen som finns i Sverige ingår i ett enda bestånd. Det är starkt hotat och rödlistad av Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten.2007 infördes ett fiskeförbud, för alla förutom yrkesfiskare med licens, att fiska ål i svenska vatten. I dag har drygt 200 fiskare tillstånd att fiska och av dessa finns de flesta längs Östersjökusten i Kalmar, Blekinge och Skåne län. Även i insjöar har fiskare tillstånd att fiska ål.
I Sverige landas cirka 150–180 ton lagligt fiskad ål i Östersjön. Motsvarande mängd för insjöar är cirka 80–100 ton. Samtidigt dör omkring 100 ton ål i svenska vattenkraftverks turbiner varje år.
Utsättningar av glasål har pågått sedan 1970-talet och syftar till att rädda det hotade beståndet.
Redaktionen
redaktion@pakryss.se